AZ Damiaan Oostende breidt de spoed gevoelig uit

Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

De dienst spoedgevallen van het AZ Damiaan werd fors uitgebreid. Met de drukke zomer in het verschiet geen overbodige luxe. “We kregen in de eerste twee weken van juli al meteen 1.000 patiënten over de vloer.”

De dienst spoedgevallen van het AZ Damiaan had tot voor kort negen onderzoeksboxen, twee traumaboxen, een gipszaal, een triagezone en een ambulante zone met wachtzaal en twee reanimatiekamers. Daar komen nu nog eens vijf onderzoeksboxen en een hybride behandelruimte bij, waar nog eens plaats is voor zes bedden. “De hybride behandelruimte wordt gebruikt bij grote rampen”, vertelt Bernard Meyers, coördinator van de dienst spoedgevallen.

Geen overbodige luxe

“Laatst was er een crisissituatie waarbij een aantal kleuters en een begeleidster van een buitenschoolse kinderopvang een CO-intoxicatie opliepen. Meteen was duidelijk dat zo’n behandelkamer geen overbodige luxe is. Daarnaast kunnen we de behandelruimte ook gebruiken bij erg drukke momenten. Als alle onderzoeksboxen bezet zijn, kunnen we ook de bedden benutten van de behandelruimte. Die zijn van elkaar te scheiden met gordijnen. Zo kunnen we 20 patiënten per keer opvangen.”

Op de dienst spoedgevallen van het AZ Damiaan komen jaarlijks gemiddeld 27.700 patiënten over de vloer. De ene dag al meer dan de andere. “Vooral in de zomer stijgt het percentage sterk”, vertelt medisch diensthoofd urgentiegeneeskunde-spoedgevallen dr. Saartje Bogaerts. “Met de vroegere infrastructuur was de grote instroom onhoudbaar geworden. Die 27.700 patiënten per jaar waren echt wel het maximum dat we in die vorm konden opvangen. Vooral de onderzoeksboxen waren een broodnodige uitbreiding.”

Stijgende lijn

In de eerste twee weken van juli werden al 1.000 patiënten behandeld op de spoed. “Dat is 5 procent meer dan in de eerste twee weken van juli 2019. De cijfers van vorig jaar zijn geen goede indicator door het coronavirus. In de zomer zien we vooral strandgerelateerde behandelingen of een wonde door aanrijding met een gocart. Ook tijdens een hittegolf stromen de patiënten binnen. Het afgelopen jaar hadden we echter veel minder slachtoffers van vechtpartijen en patiënten met alcoholintoxicatie. Daar zal de sluiting van de horeca alles mee te maken hebben”, aldus Bogaerts.

En wat met de opnieuw stijgende coronacijfers? “Het gaat om een jongere populatie, waardoor ik denk dat we deze keer de dans zullen ontspringen. Dat hopen we toch, want we hebben allemaal op ons tandvlees gezeten”, aldus de dokter.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier