Ayrton De Groote wint Tielts Gaming Kampioenschap FIFA: “Ik doe het voor de fun”

Tielts Gaming Kampioen FIFA Ayrton De Groote met finalist Joren Penny (links) en de overige halvefinalisten. © Wouter Meeus foto WME
Kjenta Vangampelaere
Kjenta Vangampelaere Medewerker KW

Ayrton De Groote (22) uit Aarsele mag zich winnaar van het Tielts Gaming Kampioenschap FIFA 2021 noemen. De jonge gamer nam het in de finale op tegen Joren Penny, waarvan hij vorig jaar nog verloor. “Het was heel leuk om deze revanche te winnen, maar het blijft een hobby uit gezelligheid.”

De 22-jarige Ayrton De Groote speelt al FIFA sinds het spel uitkwam op de PlayStation 1. “Mijn zus haar vriend speelde het spel vaak bij ons thuis. Ik was toen nog een klein manneke, maar ik geraakte geïnteresseerd. Toen ik zelfs eens mocht meespelen, was ik verkocht”, zegt de FIFA-speler. “Wel grappig, want de controllers waren toen nog veel te groot voor mijn kleine handen.”

Pure hobby

“Ik speelde vroeger ook voetbal, maar ben door blessures gestopt”, zegt Ayrton die nu zijn hobby heeft gevonden in het online voetballen. “Ik speel vaak FIFA-tornooien online om mij te kwalificeren. Er zitten daar veel e-sporters bij die spelen onder naam van een grote voetbalclub. Ik doe het gewoon voor de fun.”

Ayrton is pas afgestudeerd als bewakingsagent en zoekt ook daarin een job. “Het zou natuurlijk leuk geweest zijn om van mijn hobby mijn werk te maken. Maar om professioneel e-sporter te zijn, moet je echt extreem goed gamen. Dat is een beetje zoals echt voetbal. Als het niet gebeurd is op je 22ste, zal het later ook niet meer gebeuren. Maar ik blijf gamen, want ik vind het gewoon heel gezellig.”

Niet lui en asociaal

Het is een stereotype dat gamers uren voor hun scherm gekluisterd zitten zonder buiten te komen, vindt Ayrton. “Ik game enkel ’s avonds of eventjes als pauze over de middag. Als ik honger heb, eet ik beneden iets. Daarnaast ga ik ook naar de fitness om mij bezig te houden.” Al is dat van die uren niet per se een fabeltje. “Ik game gerust 4 tot 5 uur per dag, als het niet meer is”, lacht hij.

Online FIFA spelen is dan ook helemaal niet asociaal. “Ik speel tegen mensen van over de hele wereld. Dat is een hechte community waarin je echt vrienden maakt. Zo voetbal ik nu meestal tegen Nederlanders en heb ik daar ook al mee afgesproken.”

“Ik speel tegen mensen uit de hele wereld en maak hier veel vrienden door”

Het FIFA-spel dat Ayrton al sinds zijn 12de fervent bezighoudt, loopt gelijk met het echte voetbalseizoen. “Je speelt met echte voetballers die je sneller kan laten lopen of beter kan laten scoren als je pakketten koopt. Dat heet de FIFA-Ultimate.” Al moeten deelnemers van een FIFA-tornooi ook kunnen gamen in het basisspel. “Op tornooien wordt er geen gebruik gemaakt van die pakketten. Dan train ik op voorhand om het team goed te kennen. Meestal kies ik voor de Franse ploeg.”

Tijdens zo’n wedstrijd is Ayrton in opperste concentratie. “Mijn ouders en vriendin komen mee om te supporteren, maar staan niet naast mij. Dat zou me te hard afleiden.” Die extreme aandacht bracht hem onlangs de kampioenstitel in Tielt. “Het was heel leuk om dat tornooi te winnen. Ik wil ook de organisatie bedanken voor de fijne dag. Volgend jaar doe ik ongetwijfeld weer mee.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.