https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Ayla uit Nieuwmunster is ‘Young ICT Lady of the Year’

© WK
© WK
Redactie KW

Ayla Cremmery uit Nieuwmunster werd donderdagavond tijdens een virtuele awardshow uitgeroepen tot ‘Young ICT Lady of the Year 2021’. De 29-jarige technologieconsultant wil die titel gebruiken om meer meisjes warm te maken voor een STEM-richting.

Naast de ICT Woman of the Year gaat het vakblad Data News sinds 2012 ook jaarlijks op zoek naar een Young ICT Lady of the Year. Het wil hiermee de belangstelling trekken van (jonge)dames voor een loopbaan in de ICT-sector. “Want vrouwen zijn daar nog altijd sterk ondervertegenwoordigd”, bevestigt Ayla.

Ze studeerde in 2015 af in de ingenieursrichting Computerwetenschappen aan de UGent en werd technologieconsultant bij AE, een Leuvens bedrijf dat andere bedrijven ondersteunt in hun digitale transformatie. “Ik heb daar alle kansen gekregen. Het is dankzij mijn werkgever dat ik sta waar ik sta. Maar ook bij ons op de werkvloer is er nog een serieuze inhaalbeweging nodig”, zegt ze.

Gamers en computernerds

Ayla wil vooral komaf maken met de stereotypes die er bestaan rond IT. “Ook ik had daar eerst een verkeerd beeld van: ik dacht automatisch aan gamers en computernerds. Dergelijke stereotypes staan vrouwen een carrière in de technologiesector in de weg.” Met haar titel wil Ayla daarom meer meisjes warm maken voor STEM ( Science, Technology, Engineering en Mathematics , red. ) en andere jonge vrouwen ertoe inspireren om ook de stap naar de technologische sector te zetten. “Ik ben blij dat ik zelf uiteindelijk toch voor een STEM-richting heb gekozen. Ik zie mijn titel als een kans om van dit jaar iets speciaals te maken: ik wil STEM promoten en aantonen dat ICT wel degelijk ook voor meisjes een valabel carrièrepad is. Via bestaande kanalen als Digital For Youth, WeGoStem, Digitale Wolven en CoderDojo. Maar misschien ook wel met een eigen initiatief”, aldus Ayla, die gekozen werd uit vijf finalisten. “Ook de andere finalisten hadden een inspirerend verhaal en ik ben er zeker van dat ze net zoals ik hun steentje zullen blijven bijdragen. Het was ons niet enkel om die titel te doen.”

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten