Axelle Steenkiste is nieuwe gemeentefotograaf van Vleteren

Axelle Steenkiste: "Fotografie is al mijn grote hobby sinds ik 13 jaar was." (foto RVL)
Redactie KW

Axelle Steenkiste (28) uit Woestendorp werd na een wedstrijd aangesteld om gedurende twee jaar ‘gemeentefotograaf van Vleteren’ te worden. Al doet ze dat op vrijwillige en occasionele basis, toch hoopt Axelle in de toekomst van fotografie haar beroep te maken. Als winnares werd zij ontvangen door de gemeenteraad.

In april van dit jaar schreef het gemeentebestuur van Vleteren een wedstrijd fotografie uit voor alle Vleternaars vanaf 18 jaar. De winnaar mocht zich twee jaar lang ‘gemeentefotograaf van Vleteren’ noemen. Behalve de aandacht, eer en tal van interessante foto-opdrachten krijgt hij/zij een vrijwilligersvergoeding per opdracht. “We wilden Vleterse fotografen de kans geven om hun mooiste foto’s van Vleteren te delen met het publiek. We zochten beelden van bezienswaardigheden en/of verscholen plekjes, kortom de pareltjes van Vleteren. Uit alle inzendingen koos de jury één winnaar die zich twee jaar lang ‘gemeentefotograaf van Vleteren’ mag noemen”, aldus burgemeester Stephan Mourisse (LVP).

Molen en kerk

Axelle is getrouwd met Jeroen Steenkiste. Ze hebben twee kindjes: Lemmy (5) en Lou (2,5). Momenteel is ze al deeltijds zelfstandige fotografe. Maar ze houdt zich ook bezig met epoxy of giethars (een thermoshardende kunststof) die ze gebruikt om juwelen te maken, en ze maakt plantenhangers in macramé. Thuis heeft ze een etalage, maar ze verkoopt ook zaken via Instagram en sociale media. “Ik vernam dat de gemeente op zoek was naar een fotografe, via het dorpsblad ‘De Vleternoare’ en ik besloot mijn kans te wagen”, zegt Axelle. “Iedere deelnemer moest vijf beelden insturen. Ik koos voor de molen en de kerk van Oostvleteren, de kerk van Woesten en twee natuurfoto’s genomen langs de Kruisboomstraat, op mijn parcours waar ik ga skeeleren.”

Kunstacademie

“Fotografie is al mijn grote hobby sinds ik 13 jaar was. Mijn vader heeft fotografie gestudeerd en hij leerde mij heel wat kneepjes. Op de schoolreizen bijvoorbeeld was ik steeds de fotograaf met dienst. Tot op heden volgde ik nog geen enkele opleiding of cursus, maar onlangs schreef ik mij in voor een lessenreeks in de Ieperse Kunstacademie: Digitale Beeldende Kunst en Fotografie. Enorm interessant, want we krijgen er ook Photoshop, Illustrator, tekenfilm en film”, vertelt Axelle.

“Van mij wordt nu verwacht dat ik Vleteren in beeld breng, vooral op toeristisch gebied. De foto’s zullen gebruikt worden in folders en allerlei publicaties zoals De Vleternoare. Ik kreeg al een lijstje met opdrachten: de Sint-Sixtusabdij, lokale cafés, de plaatselijke brouwerijen, de molen enzovoort. Ik krijg een vrijwilligersvergoeding en kijk er al naar uit. Ik zie het echt helemaal zitten!”, besluit Axelle. (AHP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier