Axel Fabry brengt misbruik van vrouwen door de eeuwen heen tijdens expo in Roeselare

Axel Fabry, een weekje eerder dan voorzien met 'Kunstvorm V' in Galerie Blomme. © Stefaan Beel
Redactie KW

Stadsgenoot Axel Fabry heeft een nieuwe tentoonstelling klaar. Met ‘Kunstvorm V’ wil hij de onderdrukking van de vrouw door de eeuwen heen in beeld brengen. Dit keer niet in brons maar met een installatie.

Axel Fabry is de man van de bronzen beelden maar dit keer waagt hij zich aan een installatie. “Ik was er klaar mee. Al die jaren heb ik van hier naar daar gesleurd met mijn zware beelden. Ik stelde ze op in Spanje, in Londen en in Nederland. En altijd bleef in mijn hoofd dat idee verder leven om ooit deze tentoonstelling te creëren. Nu kon het en na meer dan een jaar voorbereiding ben ik er klaar voor.”

“Kunstvorm V is een aanklacht tegen de misbruiken van vrouwen in de brede zin en dit gedurende vele eeuwen. Het is duidelijk dat in het verleden, en vaak ook nu nog, ook in de Westerse wereld de vrouw de mindere van de man was. In andere culturen worden meisjes tot op heden verstoten. Ze worden uitgesloten van studies of kennis maar de Koran of de Bijbel liggen wel binnen hun handbereik. Waar komen toch al die vooroordelen vandaan? Die moeten we toch kunnen ontdooien? De vrouw zit in vele gevallen gevangen in een leefgemeenschap. Het is pas als haar omgeving haar loslaat dat ze zich kunnen bevrijden en openbloeien als vrouw.”

Ontdooien

“Dat beeld ik uit in de tentoonstelling. Op de vernissage laat ik een levensgroot beeld langzaam ontdooien. Met een tiental schilderijen toon ik het harde leven van enkele vrouwelijke beroemdheden en de vrouwen die naar de officiële opening komen krijgen een klein hoofdje, een boorling, aangeboden die ze kunnen neerleggen bij het werk ‘zelfbevruchting’ waardoor ze de installatie helpen vervolledigen.”

De tentoonstelling ‘Kunstvorm V’ loopt van vrijdag 11 tot en met zondag 20 oktober.

“Dat zijn door omstandigheden andere data dan eerder in allerlei bladen aangekondigd”, legt Axel uit.

“De vernissage vindt wel plaats op de oorspronkelijke datum van donderdag 17 oktober. Martie Hennin verzorgt de inleiding”, klinkt het. (Bart Crabbe)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten