Award voor ZoWe Oostende als mantelzorgvriendelijke school

De award ‘Mantelvriendelijke school’ werd donderdag overhandigd door Lieve De Coninck (Samana) aan het kernteam: Ann Tousseyn, Ann Moyaert en Els Aernoudt (VB), in aanwezigheid van studenten-mantelzorgers.© (Foto FRO)
De award ‘Mantelvriendelijke school’ werd donderdag overhandigd door Lieve De Coninck (Samana) aan het kernteam: Ann Tousseyn, Ann Moyaert en Els Aernoudt (VB), in aanwezigheid van studenten-mantelzorgers.© (Foto FRO)
Redactie KW

Donderdagmiddag had een officieel toonmoment plaats in ZoWe, school voor Graduaat Verpleegkunde in Oostende. Dankzij het prachtige award mag ZoWe zich een ‘mantelzorgvriendelijke school’ noemen, die opgenomen wordt in het scholennetwerk.

“Dit schooljaar zijn we, in samenwerking met Samana dat zich inzet voor mensen met een chronische ziekte, in het mantelzorgproject gestapt”, vertelt Ann Moyaert van het kernteam Mantelzorg. “Doel was Mantelzorg, binnen onze school meer kenbaar en bespreekbaar te maken. Via een enquête bleek 62 % van onze studenten en docenten mantelzorger te zijn. Uit de bevraging bleek ook dat bijna iedereen zich goed gesteund voelt door docenten, studiebegeleiders, klasgenoten en familie. In een film werden de getuigenissen van enkele mantelzorgers vereeuwigd en bij de start van de nieuwe module, op de actiedag van 29 januari, werd die vertoond aan de studenten. Zo werden ze direct betrokken in het mantelzorgproject, dat het thema was tijdens onze pedagogische studiedagen. Ervaringen en gevoelens werden gebundeld in een woordwolk.

In de VB-klassen (Verpleegkundige Basiszorg), tweede module van het eerste jaar, maakt Mantelzorg deel uit van de cursus. Ook enkele uren stage staan op het programma. Via een buddy project worden de mantelzorgers ondersteund. Het project zal in de toekomst uitgebreid worden naar alle klassen.”

Award van Samana

Naar aanleiding van de Dag van de Mantelzorg hebben de studenten VB sleutelhangers gemaakt, die samen met de ‘Woordwolk-kaartjes’ aan de mantelzorgers werden gegeven. Zo kreeg het project een mooie apotheose.

“Vandaag hebben we het label van Mantelzorgvrije School gekregen, uitgereikt door Samana, dat een netwerk samen stelt van geëngageerde scholen voor Mantelzorg-vriendelijkheid”, legt Ann Tousseyn, adjunct-directeur van ZoWe, uit.

“Mantelzorg is niet alleen een deel van onze opleiding, het is ook belangrijk in onze samenleving, tussen studenten en docenten. We willen dat combineren en het kernteam Mantelzorg, onder leiding van docent Ann Moyaert heeft ervoor gezorgd dat we het label van Samana hebben gekregen. Ondanks alle Covid-19 problemen werd schitterend werk geleverd. In ZoWe Oostende hebben we 120 studenten in opleiding. Het award is voor onze school geen eindpunt, maar eerder een stimulans om ermee door te gaan. We danken zeker ook onze sponsors Cera en de provincie West-Vlaanderen voor de ondersteuning van het project.” (FRO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.