Award ‘Beste Buurt van Vlaanderen’ gaat naar… de Weefschoolstraat in Ruiselede

Elke Vlaamse gemeente kon zich kandidaat stellen voor ‘Beste Buurt van Vlaanderen 2021’, maar het was de West-Vlaamse gemeente Ruiselede die met de award ging lopen.
Phebe Somers

Beter een goede buur dan een verre vriend, hoor je wel eens. Dat hebben ze in de Weefschoolstraat in Ruiselede goed begrepen. De wijk werd namelijk verkozen tot ‘Beste Buurt van Vlaanderen 2021’ door de Koninklijke Unie van de Floristen van België (KUFB), naar aanleiding van de Burendag op 25 september. “Hele mooie erkenning in tijden van verbittering”, glundert burgemeester Greet De Roo.

Een tijdje geleden lanceerde de KUFB een oproep via allerlei kanalen om mensen te laten vertellen wat hun buurt zo uniek maakt. Daar ging ook Dana Lema (26) uit Ruiselede op in. Als dochter van een bloemist en zelf eigenaar van de webshop ‘We love Houseplants’ kwam zij in aanraking met de organisatie. Zij woont sinds februari 2018 samen met haar vriend in de rustige nieuwbouwwijk in de Weefschoolstraat. “Ik ben zelf afkomstig uit Dendermonde, mijn vriend komt uit Aarsele. Ruiselede bleek een goeie compromis te zijn door de nabijheid van belangrijke verbindingswegen. We waren de vierde om in te trekken in deze wijk, intussen zijn 23 van de 26 huizen bewoond”, legt Dana uit.

Mix van jong en oud

De KUFB zocht naar een buurt die net dat beetje meer te bieden heeft. “Na een lange en moeilijke coronaperiode is nogmaals gebleken dat een goede buurtwerking heel belangrijk is. Het gaat niet enkel over samenhang, maar ook onderwerpen als veiligheid, duurzaamheid en ondernemerschap komen aan bod”, klinkt het bij de jury. Daar voldoet de Ruiseleedse buurt zeker aan, de West-Vlaamse stad kon uiteindelijk de eerste plaats in de wacht slepen.

Iedereen kan bij elkaar aankloppen, dat vinden wij heel belangrijk

Volgens Dana hebben zij en haar buren in een korte tijd een heel sterke band met elkaar gecreëerd. In de Weefschoolstraat vind je een mix van jong, oud en tal van verschillende gezinsvormen. “Er werden hier al baby’s geboren en gemaakt binnen jonge gezinnen, maar ook gepensioneerden, alleenstaanden, gezinnen met oudere kinderen vonden hier een thuis. Dat maakt onze buurt net zo uniek, het feit dat zoveel verschillende individuen zo nauw aan elkaar hangen. Iedereen kan bij elkaar terecht, daar streven we echt naar. Van een goeie babbel bij een kopje koffie tot een crisisritje naar het spoed”, vertelt Dana.

Eer aan de sfeer

Een sfeerfoto van de allereerste drink die in de buurt werd georganiseerd.
Een sfeerfoto van de allereerste drink die in de buurt werd georganiseerd.

Naast de gezellige sfeer en samenhorigheid die duidelijk aanwezig is wordt er ook geregeld iets georganiseerd. Zo vond er al een zomerfeestje en een nieuwjaarsdrink plaats, maar mocht corona geen roet in het eten gestrooid hebben zouden dat er al veel meer geweest zijn. Binnenkort staat ook een barbecue op de agenda. “We plannen alles zodanig dat iedereen er altijd kan bijzijn, eventueel op enkele uitzonderingen na.” Vooral deze mooie samenwerking en sfeer sprong in het oog van de jury van de KUFB. Maar ook de algemene look van de buurt scoorde punten. “De buurt is duurzaam opgebouwd met veel oog voor detail: groenaanleg, zonnepanelen, warmteboilers… Kinderen kunnen zich veilig op straat bewegen”, luidde het verdict. Dana voegt er nog aan toe: “We spreken ook af om vuilnis op twee plekken te verzamelen, voor het uitzicht en het gemak voor de vuilnisophalers. Dat zijn wel dingen waar we aan denken.”

Goed nieuws in moeilijke tijden

De burgemeester van Ruiselede Greet De Roo laat weten dat ze heel tevreden is met deze erkenning, zeker omdat elke gemeente in Vlaanderen kon deelnemen: “Het is echt een eer dat we zo’n buurt hebben in een kleine West-Vlaamse stad als die van ons. Deze mensen waren bijna allemaal vreemden van elkaar, het doet deugd om te zien dat zij in post-coronatijden, die in mijn ogen nogal vaak overheerst worden door verbittering, zo hard op elkaar kunnen rekenen.”

De inwoners van de Weefschoolstraat zijn alvast heel blij met de erkenning, die zaterdag 25 september stevig zal gevierd worden tijdens de Burendag.
De inwoners van de Weefschoolstraat zijn alvast heel blij met de erkenning, die zaterdag 25 september stevig zal gevierd worden tijdens de Burendag.

Normaal gezien organiseert de gemeente een kennismakingsontbijt voor alle nieuwe inwoners, maar door de coronacrisis is dit initiatief twee jaar op rij niet kunnen doorgaan. Maar het gemeentebestuur probeert wel actief goeie buurtwerkingen te stimuleren. “Voor de Dag van de Buren lenen wij gratis materiaal, zoals tafels en stoelen, uit aan de buurten die iets op poten willen zetten. Ook trakteren we ze op enkele flessen cava en voorzien we allerhande promotiemateriaal om hun straat in te kleden. Ik hoop dat de Weefschoolstraat een voorbeeld kan zijn voor alle inwoners van onze stad. Fantastisch nieuws in deze toch moeilijke tijden”, glundert Greet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier