Avonturier Koen Darras voelt zich voor de volle honderd procent optimist

Koen Darras aan het fornuis: “Mijn specialiteit in de keuken? Aperitiefhapjes maken. En vooral het aperitieven zelf.”©Johan Sabbe
Koen Darras aan het fornuis: “Mijn specialiteit in de keuken? Aperitiefhapjes maken. En vooral het aperitieven zelf.”©Johan Sabbe
Johan Sabbe

Torhoutenaar Koen Darras kijkt positief tegen het leven aan. “Ik voel me voor de volle honderd procent optimist”, zegt hij in onze reeks ‘Interne keuken’. “Ik geloof hard in de goedheid van de mens en hou absoluut niet van negatievelingen om me heen. Ik sluit me bewust van dergelijke personen af.”

Of het niet naïef is om iedereen zomaar oké te vinden? “Ik ben natuurlijk ook voldoende realist om te beseffen dat niet alles melk en honing is. Negatieve situaties zijn onvermijdelijk, that’s life . Zoals iedereen heb ik ook weleens mindere dagen, maar die probeer ik tot een minimum te beperken. Carpe diem of pluk de dag is altijd al mijn levensmotto geweest.”

Graag voor de spiegel staan, moet kunnen

“Het voorbije jaar, dat in vele opzichten bijzonder was, ben ik enorm met bewustwording bezig geweest. Dat heeft mijn leven een meerwaarde gegeven. Gezond zijn en blijven, trad bij Jan en alleman meer op de voorgrond dan ik ooit heb geweten. Ik ben geen gezondheidsfreak, maar ik ben niettemin met mijn gezondheid bezig. Het is natuurlijk niet altijd evident om de juiste balans te vinden, maar ik doe mijn best om mijn lijf op punt te houden. Dan bedoel ik: veel groenten en fruit eten, niet veel vetten in mijn bord en niet veel alcohol. Sowieso zonder als een asceet te leven, dus zonder te overdrijven in welke richting dan ook.”

“Ik zie het niet zitten om te leven als een pater”

“Ik vind het fysieke en het lichamelijke heel belangrijk. Het is aangenaam om te merken dat bepaalde mensen er gewoon goed uitzien, zowel vrouwen als mannen. Ik geef grif toe dat ik ijdel ben en graag voor de spiegel sta. Ik vind dat dit, ook als man, zeker mag en dat we ons daarvoor niet hoeven te schamen.”

“Ik probeer vijfmaal per week te sporten. Dat is de enige manier om mijn lijf en geest scherp te houden. Het zit in mijn genen om snel te verdikken, dus móet ik wel sporten, want ik zie het niet zitten om te leven als een pater.”

’s Nachts opstaan om een idee uit te werken

“Onbekommerd ergens van genieten, is moeilijk. Ik kan plezier beleven aan mijn vrije tijd, maar me jammer genoeg niet gemakkelijk volledig ontspannen. Op de een of andere manier ben ik altijd wel ergens mee bezig. Is het dan toch eens rustiger, dan duikt er weer een projectje op dat ik wil op poten zetten en lanceren.”

“Ik ben een workaholic. Als er iets opeens door mijn hoofd schiet, zou ik ’s nachts opstaan en het idee meteen uitwerken. Bij mij lopen de dagen al twintig jaar naadloos in elkaar over, of het nu zaterdag, zondag of woensdag is. Als er gewerkt moet worden, dan moet er gewerkt worden.”

“Vroeger was ik in serieuze mate een controlefreak, maar dat is gaandeweg verminderd. Niettemin blijf ik het erg belangrijk vinden dat alles in orde is. Maar als je nadrukkelijk de zaken controleert, ga je minder snel vooruit en daar hou ik niet van.”

Tactischer en strategischer geworden

“Ik kan me fameus storen aan negativisme en opportunisme in onze samenleving. Ik heb een hekel aan mensen die zich niet aan hun woord houden. Daar loop ik de muren van op. Als je bepaalde afspraken maakt, dan moet je die ook nakomen. Vroeger zou ik dan openlijk en zonder remmen mijn gedacht daarover zeggen, maar intussen ben ik toch tactischer en strategischer geworden. Ik hou al eens eerder mijn mond. Alleen als iemand flagrant zijn afspraken niet nakomt, zeg ik nog onomwonden mijn gedacht, al win je daar meestal niets mee. Te hard van leer trekken, leidt zeker niet altijd tot het beste resultaat. Ook al is zwijgen soms lastig.”

“Ik wil weten wat er zich in de wereld afspeelt en volg de actualiteit op de voet, zowel in de eigen regio als in ons land en internationaal. Ik ben ook politiek geïnteresseerd. Ik wil van heel wat thema’s het fijne weten.”

Al zijn hele leven avontuurlijke reizen

“Ik hou al mijn hele leven van avontuurlijke reizen. Welk land of continent mij het meest aantrekt? Het is niet evident om er eentje uit te pikken. Doorheen de jaren heb ik behoorlijk wat landen doorkruist. Als ik dan toch een keuze moet maken, dan wordt het Brazilië. Het leven heeft me daar enorm aangesproken. Het is een super land met een ongelooflijke vibe bij de bevolking. Je kan er eindeloos windsurfen en kitesurfen, carnaval vieren en lekker eten. Je vindt er ook prachtige natuur en cultuur. Een aanrader om erheen te gaan! Ik zou iedereen die bestemming aanbevelen.”

“Ik heb me voorgenomen om de komende tien jaar 25 tot 30 nieuwe landen te ontdekken. Dus geen landen waar ik in het verleden al geweest ben. Dat betekent twee tot drie nieuwe landen verkennen per jaar. Zo ben ik in 2020 naar IJsland gereisd. Ik heb de smaak te pakken om vooral de niet-typische vakantiebestemmingen aan te doen. Daar beleef ik het meeste plezier aan. Dan kan ik me laten verrassen door alles wat zo’n land te bieden heeft zonder dat ik er vooraf tot in de details van op de hoogte ben.”

“Al van jongs af heb ik een oncontroleerbare drang om op avontuur te gaan. Niet-alledaagse reizen boeien me sinds jaren. Plus: ik vrees dat ik momenteel wat last heb van een midlifecrisis en dat wakkert mijn drang nog aan om het onontgonnen buitenland te ontdekken. Amai, ik zou momenteel écht overal naartoe willen. Binnenkort lanceren we met onze event- en reisonderneming zelfs trips naar de Balkan. De komende zomer voorzien we ginds een trektocht door drie fascinerende landen: Montenegro, Kosovo en Albanië. Het is de bedoeling te overnachten in de tuinen van de lokale bevolking.”

Côte à l’os en een potje préparé

“Ik leg me in de mate van het mogelijke toe op het koken. Ik probeer gezonde maaltijden te bereiden, al is dat niet altijd evident. Ik doe er mijn best voor. Ik ben zeker geen talent in de keuken, maar ik vind mijn weg uiteindelijk wel. Bovendien heb je tegenwoordig toeleveringsbedrijfjes zoals HelloFresh, die je een handje kunnen helpen.” (lacht)

“Mijn specialiteit in de keuken? Die heb ik niet echt. Of toch: aperitiefhapjes maken. En vooral het aperitieven zelf. Dat is nog het leukste van allemaal. Ik ben zeker geen vegetariër. Ik mijd geen vlees. Integendeel, ik kan enorm genieten van een stevige côte à l’os . En van een potje préparé.”

Privé

40 jaar, woont met Nele De Groote (40) in de Processieweg, drie kinderen Nina (9), Lio (5) en Ziggy (2).

Loopbaan

Zelfstandige ondernemer in event- en touroperating, partner bij Travelbase.

Vrije tijd

Reizen, avontuur, skiën, snowboarden, kitesurfen, fietsen, hardlopen, zwemmen en op café gaan (als ze open zijn).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier