Avonturier Glenn Valentin verdubbelt wereldrecord op springbal na tachtig rondjes op atletiekpiste

Redactie KW

Op een “mindere dag” slaagde Glenn Valentin er toch in om het afstandsrecord op een springbal te verdubbelen tot 32 kilometer. De 29-jarige deed het in bijna twaalf uur op de atletiekpiste van Ieper. De avonturier sprong vorig jaar al eens de Tourmalet op, maar nu werd hij aangemoedigd door zijn familie en vrienden. “Zo heb ik me nog nooit gevoeld na een sportieve uitdaging.”

Het was nog donker, toen Glenn Valentin zondagochtend het wereldrecord brak op een springbal. Enkele vrienden waren getuige en deden een ludiek interview met een komkommer terwijl Glenn dapper door stuiterde op de atletiekpiste van Ieper. Het tweede doel: springen tot hij erbij neerviel. Dat gebeurde zes uur later, toen hij de kaap rondde van 32 kilometer: een verdubbeling van het wereldrecord. De Ieperling barstte in tranen uit en viel in de armen van zijn familie en dichte vrienden , die hem sinds middernacht bijna twaalf uur volgden op de afgesloten piste.

Likje op gezicht

Ik ben compleet kapot, maar tegelijk heel euforisch”, reageert de 29-jarige avonturier , die vorig jaar de Pyreneeëncol Tourmalet beklom, ook op een springbal. “Maar nu werd ik aangemoedigd door mijn familie en vrienden, een uniek gevoel. Ze hielpen mij om de eentonigheid te doorbreken, want ik sprong tachtig keer hetzelfde rondje van vierhonderd meter.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Er stonden ook portretten van mensen langs de piste met de boodschappen ‘be present’, ‘think love’ en ‘become one’. “Dat zijn avonturiers, die ik onlangs interviewde voor mijn nieuw boek. Deze inspirerende rolmodellen gaven tips over hoe je je geest kan trainen voor zulke lange afstandsuitdagingen. De belangrijkste: je ego aan de startlijn laten en zoveel mogelijk aanwezig zijn in het moment. In plaats van te denken aan het einddoel concentreerde ik mij op mijn ademhaling, mijn supporters en de bomen rond de piste . Ook mijn hond Chopko zorgde voor afleiding en gaf me tijdens de moeilijkste momenten een likje op mijn gezicht.”

Skiën naar zuidpool

Het ultieme doel, een marathon, zat er niet meer in. “De pijn werd te hevig over heel mijn lichaam. Ik had ook een mindere dag, want de nacht ervoor kon ik amper slapen door een stresserende week. Ik moest me de laatste vier kilometer heel wat moed inpraten. In de laatste ronde heb ik nog eens alles uit de kast gehaald. Ik wou finishen als een kampioen, niet als een nat vodje. Daarna kwamen de traantjes. Zo heb ik me nog nooit gevoeld na een sportieve uitdaging.”

Glenn had een dubbele motivatie. “Ik wou ooit een Guinness World Record breken en een overgangsritueel van jongen tot man ondergaan naar aanleiding van mijn dertigste verjaardag. Dit kon wel tellen. Een van de vrijwilligers langs de piste schat dat ik ongeveer 80.000 sprongetjes heb afgelegd. Ik heb deze uitdaging opnieuw gekoppeld aan een goed kinderdoel: de CliniClowns .” Na zijn avontuur op de Tourmalet wou Glenn nooit meer op een springbal zitten. “Dit was echt de laatste keer, ik heb er genoeg van”, lacht hij. “Ik school me verder om van sportman tot avonturier. Mijn nieuwe droom: skiën naar de zuidpool.” (TP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.