Avondrust zwaait stichtend directeur Yves Claeys uit

WZC Avondrust nam afscheid van 35 jaar Yves Claeys. (foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
WZC Avondrust nam afscheid van 35 jaar Yves Claeys. (foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Redactie KW

In 1986 opende directeur Yves Claeys voor de zusters van de Heilige Kindsheid Ardooie de deuren van het gloednieuwe vooruitstrevende rusthuis Avondrust. Deze week nam hij afscheid van de campus Avondrust van het woonzorgnetwerk Spirit. Bruno Vandemoortel volgt hem op.

Het toenmalige Avondrust was halfweg de jaren 80 een erg modern rusthuis. Yves Claeys was er de eerste directeur. Hij bouwde er een kapel en in 1996 breidde hij het rusthuis uit tot 102 kamers met een eigentijdse afdeling voor mobiele ouderen die lijden aan dementie. In 2000 startte hij het dagverzorgingscentrum op, door een samenwerking met de Witte Paters en de gemeente. In 2011 groeide de vzw met 38 assistentiewoningen.

171 kamers

In 2018 volgde de fusie van de woonzorgcentra Avondrust, Regina Coeli in Sint-Andries en Sint-Godelieve (Gistel) tot woonzorgnetwerk Spirit en vergrootte campus Avondrust nog eens met 33 kamers. Dit jaar zal kort na Yves’ pensionering Avondrust nog eens met 32 kamers uitbreiden tot 171 kamers.

“We zijn Yves Claeys heel erg dankbaar dat wij mogen verder bouwen aan wat hij heeft gerealiseerd”, aldus personeelsdirecteur Jan Hillewaert. “Hij heeft in die 35 jaar niet stilgezeten. Dat hij ook nog een pastorale werkgroep met 20 personen én een vrijwilligerswerking van 110 personen wist uit te bouwen, is heel belangrijk voor Avondrust. Deze werkgroepen bepalen namelijk heel erg mee waarom Avondrust zo’n goede naam heeft.”

Luisterend oor

“Yves Claeys had altijd tijd om te luisteren naar het verhaal van wie bij hem aanklopte. Bewoners, familieleden, medewerkers, vrijwilligers… Zijn luisterend oor, zijn geduld en zijn mildheid zullen gemist worden. Wanneer een medewerker een idee had voor een investering, primeerde voor hem steevast het belang van de inwoners . Hij heeft altijd heel veel aandacht gehad voor de zwakste of meest kwetsbare mensen. Door corona kozen we ervoor om het afscheid van Yves te spreiden over de voorbije twee maanden in kleine groepjes. Elk team kon in de afgelopen weken hem even boeken voor een afscheidsmoment.”

Op zijn laatste werkdag nam Yves afscheid van de zusters en de Witte Paters, die symbolisch eigenlijk het ouderpaar van Avondrust vormen. In september hoopt de raad van bestuur hem na de coronamaatregelen een officieel afscheid te kunnen geven. (PA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier