Avondmarkt viert tweede ster van ‘Diksmuide Fairtradestad’

Vooraan v.l.n.r.: Isabel Claerebout en Rik Maekelberg, Tijl Devriendt. Tweede rij v.l.n.r.: Patrick Smagghe, Katleen Verhoest, Patricia Taveirne, John Vanoverschelde, Ingrid Nevejan. Achteraan v.l.n.r: Adam Verstraete, Mark De Keyrel, Gaby Verstraete en Jens Vanoverschelde. (foto ACK)
Redactie KW

Diksmuide is een Fairtradestad en de volgende ambitie is een vijfsterrenstad te worden. Vandaag wordt de tweede ster in ontvangst genomen.

Diksmuide behaalde al een ster door het benoemen van fairtrade-ambassadeurs. De eerste fairtrade-ambassadeur was Dries Debergh van ‘t Dishhof, de tweede ambassadeur is Tijl Devriendt van Water en Vuur. Diksmuide mag vandaag, vrijdag 10 mei, de tweede ster in ontvangst nemen, die van fairtradestraat. “Deze titel kan toegekend worden wanneer in een straat 30 huizen de fairtradegedachte uitdragen“, verduidelijkt schepen van Noord/Zuid Gaby Verstraete. “Daarvoor werden samen met de straten Grote Dijk, Kleine Dijk en de Begijnhofstraat enkele activiteiten georganiseerd zoals een chocoladeworkshop, een nieuwjaarsreceptie en een lintjesactie.”

De bewoners van deze straten werkten effectief mee om de fairtradegedachte uit te dragen. “Dat net deze straten de titel fairtradestraat krijgen, is geen toeval”, duidt voorzitter fairtrade Rik Maekelberg.

Fairtradefeest

“Zo woont de tweede ambassadeur, Tijl Devriendt, in deze straat, is er muziekclub 4AD die al jaren deze gedachte uitdraagt, heeft brouwerij Papegaei er zijn uitvalsbasis en is De Lovie met artisanale en handgemaakte producten in de straat gevestigd. Dit vieren we dus op de vooravond van World Fairtrade Day (zaterdag 11 mei) met een fairtradefeest. Met een aantal enthousiaste inwoners wordt vanavond een Dijk van een Avondmarkt georganiseerd, een voorbeeld van participatie waarbij stadsbestuur en burgers gezamenlijk aan hetzelfde zeel trekken.”

Tot nu toe hebben al een 60-tal standhouders hun aanwezigheid bevestigd, van een stand met potloodtekeningen over een stand met handgemaakte decoratie tot gezondheidseducatie met dieptemassage en grenzeloze meubelen. De hele straat wordt gevuld met duurzame initiatieven allerhande, workshops, heerlijke en eerlijke drankjes, zuiders eten en lokale kunstenaars tot een plantenmarkt en nog heel wat meer. Een primeur voor Diksmuide.

“Misschien wel gekend in de grotere steden, maar nieuw in de Westhoekgemeenten, zijn de nieuwe straatnaamborden die vandaag worden onthuld zodat Diksmuide trots kan melden dat het een tweesterrenstad is.”

Straatnaamborden

Het comité dat de avondmarkt organiseert, bestaat uit Rik Maekelberg, Isabel Claerebout, Tijl Devriendt, Patrick Smagge, Katleen Verhoest, Patricia Taveirne, John Vanoverschelde, Ingrid Nevejan, Jens Vanoverschelde, Adam Verstraete, schepen Marc De Keyrel en schepen Gaby Verstraete. De nieuwe straatnaamborden zullen wit zijn met een donkere opdruk en er zal Fairtradestraat op staan. De avondmarkt start om om 18 uur langs het Handzaamtje en om 19.45 uur worden, waar de drie straten samenkomen, de nieuwe straatnaamborden officieel overhandigd.

(ACK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier