Aviko Poperinge wordt modernste frietfabriek van Europa

Aviko start met de bouw van de modernste frietfabriek van Europa op de industriezone in Poperinge. De eerste paal werd in de grond geheid in bijzijn van CEO Tom Christiaans, burgemeester Christof Dejaegher, plantmanager Filip Debruyne, gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe en coördinator ondernemen WVI Johan Proot. (foto MPM)
Redactie KW

Langs de Nederlandlaan op de industriezone Sappenleen werd dinsdagnamiddag de eerste symbolische paal in de grond geheid voor de nieuwe frietfabriek van Aviko. Het Poperingse architectenbureau Vandewyckel mocht de plannen tekenen van de gebouwen, die op een oppervlakte van negen hectare komen. De frietfabriek wordt de grootste van Europa.

Philippe Debruyne, plantmanager van Aviko België, en dus overkoepelend directeur van Proven en Poperinge: “In deze nieuwe fabriek, die in werking moet treden in september 2021, zullen we 175.000 ton frieten per jaar produceren, en nog eens 11.000 ton aardappelvlokken (voor het maken van puree, pritsels, gevulde chips en dergelijke, red.). De huidige frietproductie verhuist dan van Proven (Eurofreez) naar hier. In Proven zullen alleen nog specialiteiten worden geproduceerd.”

Grootste werkgever

“In totaal zullen hier 155 man werken, waarvan er 45 overkomen uit Proven. Daar blijven er dan nog 220 over. Hiermee worden we de grootste werkgever van Poperinge. Het bijhorende kantoorgebouw zal vier bouwlagen tellen, en er komt een vrieshuis van 40 meter hoog. Jan De Zutter, momenteel hoofd van de technische dienst in Proven, wordt directeur van de fabriek in Poperinge. Dat een Nederlands bedrijf zich hier inplant langs de Nederlandlaan, is een mooi toeval. Gelukkig verliepen de onderhandelingen met de WVI en met de stad Poperinge steeds in een opperbeste sfeer.”

“Dit project heeft een lange voorgeschiedenis”, zei de Poperingse burgemeester Christof Dejaegher (CD&V). “In 2012 al kwam de vraag naar een mogelijke uitbreiding van de fabriek Eurofreez in Proven. Mijn ervaringen met de Vlaamse Ruimtelijke Ordening en de grootschaligheid van zo’n site tegenover de lokale bedrijvigheid die in een dorp als Proven toegelaten is, gaven mij de inspiratie om een alternatief voorstel op tafel te leggen. Op Sappenleen was immers de realisatie van een regionaal bedrijventerrein, bestemd en uitgerust voor grotere fabrieken zoals deze, aan de gang. Van het een kwam het ander, en Aviko maakte uiteindelijk de keuze om een optie te nemen op een bouwperceel hier op Sappenleen. Wat later zijn het meerdere percelen geworden.”

“Er zijn trouwens weinig andere private investeringsprojecten in onze stad, waarover ik zo vaak bevraagd werd als deze fabriek. Vooral de landbouwers vroegen me constant naar de stand van zaken. Dat alleen al wijst op het belang van een dergelijke fabriek in onze regio. Ik maakte er dan ook met veel overtuiging een punt van om de nodige contacten te leggen, en om het dossier verschillende keren mee te gaan verdedigen bij de vergunningverlenende instanties. Het is dan ook in lengte van jaren de grootste private investering ooit in onze stad. Zo’n fabriek bezorgt Poperinge dan ook uitstraling en naambekendheid”, vertelde de burgemeester nog.

De Nederlander Ton Christiaans is algemeen CEO van de Aviko Group. “Al in 2014 verklaarden we via de WVI onze liefde aan Poperinge. Maar pas in september van dit jaar kregen we een goedkeuring voor het huwelijk. En nu kan dus de eerste paal in de grond. Het wordt hier de grootste investering van Aviko ooit. Maar we hebben het volste vertrouwen in Poperinge. Wij groeien jaarlijks met 4%. “

“Voor de bouw voorzien we zowat 100 weken, daarna moeten de machines nog geplaatst worden. Op de daken komen zonnepanelen, en ons volledig gezuiverd afvalwater wordt deels gerecupereerd voor de productie, en gaat deels naar bufferbekkens voor de landbouwers uit de omgeving. Die kunnen dat water gebruiken in tijden van extreme droogte, zoals afgelopen zomer”, zei CEO Ton Christiaans.

“Vanuit Poperinge zullen de frieten uitgevoerd worden naar alle continenten. En vooral naar China, want daar groeit de consumptie van frieten momenteel met 10% per jaar. Er staan wel nog geen ‘frietkoten’ zoals bij ons, de frieten worden er verkocht in een soort Western Food Shops, naast allerlei andere westerse snacks”, aldus nog Ton Christiaans.

Burgemeester Christof Dejaegher wees op het belang van de komst van de fabriek voor de stad. “Zowat iedereen zal er mee van profiteren. Het is een zeer goede zaak voor de werkgelegenheid, maar ook voor de horeca. Bedrijvigheid in een nieuwe fabriek is goed voor hotels en restaurants, al was het maar omdat er af en toe wel eens iets aan tafel besproken wordt, of omdat technici, kaderleden of andere medewerkers hier moeten overnachten.”

“We zoeken mensen”

“De landbouwgrond in en rond Poperinge, en die in Noord-Frankrijk, is uitstekend geschikt voor de kweek van aardappelen. De boeren zullen dus een afzet vinden dicht bij huis. En voor Aviko liggen de havens van Calais, Duinkerke, Zeebrugge en zelfs Antwerpen via een goed wegennet van autostrades dichtbij. De samenwerking met Aviko verliep heel correct. Poperinge is een fiere thuisbasis voor deze nieuwe fabriek!”, aldus de burgemeester.

“We bouwen de modernste frietfabriek van Europa. En toch zoeken we mensen, geen robots. Solliciteren kan nu al via werkenbijaviko.be”, besluit plantmanager Philippe Debruyne. (AHP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier