Avansa Mid- en Zuidwest werkt afscheidsritueel uit

Enkele initiatiefnemers met v.l.n.r. Jan Timmerman, Hugo Verhenne en Rie Vanduren. © STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Redactie KW

Corona confronteerde ons niet alleen met veel overlijdens, maar ook met afscheid nemen in moeilijke omstandigheden. In Roeselare werd de voorbije maanden door onder meer Avansa Mid- en Zuidwest gewerkt aan een eigentijds afscheidsritueel.

Het ritueel werd met passende muziek van singer-songwriter Vincent Coomans, poëzie van Siel Verhanneman en verschillende andere kunstenaars voorgesteld aan geïnteresseerde organisaties die hier zelf mee aan de slag willen in de context van hun bedrijf of organisatie, buurt of wijk.

“Een afscheidsritueel is een krachtig moment, waar het afscheid nemen van een geliefde gebeurt in verbinding met en in aanwezigheid van anderen”, zegt Rie Vanduren, projectleider Avansa Mid- en Zuidwest.

“Zoiets kan over geloofsovertuigingen, culturen of tradities heen. Verbinding maken is een belangrijk aspect van een ritueel, verbinding tussen verleden en toekomst of tussen aanwezigen in het samen beleven van het ritueel. Daarnaast krijg je de kans om je te verbinden met datgene wat groter is dan jezelf en je leven. Dat verbinden moeten missen, is wat mensen in de huidige coronatijd gevoeld hebben als een ongelooflijk tekort.”

“Door de maatregelen van de voorbije maanden was afscheid nemen vaak niet evident. Een overledene passend eren kan met respect voor ieders eigenheid”, legt Hugo Verhenne uit. “Eigenlijk waren we al langer met dit concept bezig. Door corona was het bezoek aan een rusthuis beperkt en bij afscheidsvieringen mochten maar een klein aantal mensen aanwezig zijn. Dit was een harde dobber om dragen en maakte het verlies nog veel heftiger. Velen bleven wat verweesd achter. Samen met onze partners gingen we op zoek naar een alternatief en stelden ons de vraag hoe we mensen van verschillende culturele achtergronden, religies of levensbeschouwingen toch op een serene manier afscheid konden laten nemen.”

Persoonlijke touch

“Het eindresultaat is een lokaal toepasbaar sjabloon waar iedereen, groepen en organisaties, families of vriendenkringen, op een creatieve manier iets moois en persoonlijks van kan maken, ongeacht de plek, leeftijd of sociale achtergrond. Elke nabestaande kan op die manier een persoonlijke touch geven aan het geheel. Het biedt ook kansen om afscheid niet te beperken tot een éénmalig iets. Uiteindelijk beleeft elke mens een rouwproces op zijn of haar eigen manier. Voor velen is het een levenslang proces dat af en toe terug de kop opsteekt. Het sjabloon is organisch gegroeid. Het is ook de bedoeling dat mensen hun inspiratie via de site kunnen delen.”

De reizende fototentoonstelling ‘Afscheid’ is het resultaat van een workshop onder begeleiding van fotograaf Tom Linster en kan op aanvraag geleend worden. Dit is een initiatief van Avansa Mid- en Zuidwest, BIE Midwest, Reveil, FMDO, Leif-AZ Delta, Avansa regio Gent en Crematorium Uitzicht.

Meer info vind je op https://eigentijdsafscheidsritueel.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.