Autovrije Zondag in Kortrijk is schot in de roos

Angelique, Joline, Mira, Dane en Jan. © KDS
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

De traditionele autovrije zondag in Kortrijk verliep van een leien dakje. In de voormiddag was het nog rustig, maar in de namiddag kwamen er honderden mensen naar de stad om te fietsen of te wandelen. Deelnemers konden een fiets winnen.

De alternatieve autovrije zondag was een succes, zoveel is zeker. Honderden mensen flaneerden door de stad en honderden mensen fietsen een parcours van 10 of 20 kilometer. Stad Kortrijk koos voor drie fietszones: Kortrijk centrum en voor het eerst Heule en Marke, alle drie volledig autovrij tussen 10 en 18 uur. Joline en de kinderen Mira en Dane en oma Angelique en opa Jan trokken naar het inschrijfpunt in Kortrijk Centrum en gaan voor de 20 kilometer. “Ik rijd al jaren met een gewone fiets, elke dag”, glundert Angelique. “Van mij mogen er meer fietszondagen zijn. Zonder auto’s is het veel rustiger en veiliger.”

Plekjes ontdekken

Ook Joline vindt dat. “We fietsen allemaal zeer graag, zelfs de kinderen. Vandaag zijn ze eens niet met de fiets. Zulke zondagen zijn echt ideaal om er met de familie op uit te trekken”, vertelt ze. “Het is een goede gelegenheid om op ludieke wijze langs het parcours de mooiste plekjes van de stad te ontdekken. Van sommige plaatsen weet je niet eens dat ze bestaan. Ook langs landelijke wegen kan je dingen ontdekken – een weide, een bos, een landschap, een kapelletje – en dit aan je eigen tempo.”

Een familie vertrekt aan de Schouwburg.
Een familie vertrekt aan de Schouwburg.© KDS

Deelnemers aan de fietstochten konden een fiets winnen. Wie deelnam aan de fiets- en wandeltocht, kreeg aan het vertrekpunt een invulformulier. Wie dit deponeerde in de urne had daarmee een kans om een fiets te winnen ter waarde van 400 euro. De winnaar wordt persoonlijk gecontacteerd. Hier en daar werden coronaveilige optredens gehouden, zoals op de Grote Markt en het Schouwburgplein.

Er waren ook coronaveilige optredens.
Er waren ook coronaveilige optredens.© KDS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier