Auto herstellen? Dat kan voortaan in Garage VTI Menen

Leerlingen Xander Jacques en Alexander Oplinus zien het garageproject helemaal zitten. © CB
Redactie KW

De leerlingenvan klas 6AT en 7AE van het VTI Sint-Lucas sleutelen op school voortaan aan de auto’s van echte klanten. Het project ‘Garage VTI’ moet hen sneller vertrouwd maken met gangbare automatismen op de garagewerkvloer.

Tot nu toe sleutelden de leerlingen aan oude oefenauto’s, die hun beste tijd al lang achter de rug hebben. “We zochten een manier om ook andere en recentere voertuigen onder handen te nemen”, vertelt leerkracht autotechnieken Thijs Knockaert (28). De autowerkplaats van de school werd omgedoopt tot ‘Garage VTI Menen’ en is klaar om de eerste klanten te ontvangen.

“Het is de bedoeling dat de leerlingen zich een aantal automatismen eigen maken, zoals luisteren naar de klant, bestellen van de specifieke onderdelen, vooraf het nodige werkmateriaal klaarleggen… Zo moet het herstellingsproces vlot verlopen zonder kostbare tijd te verliezen. ” Wanneer de zesdejaars later op het schooljaar met hun stage starten bij een garagist, dan moeten ze die automatismen al vlot beheersen.”

forfaitprijs

De leerlingen voeren geen ingrijpende herstellingen uit, maar beperken zich tot basiswerkzaamheden zoals remblokken vervangen, banden leggen, een lekke band stoppen, defecte lampen en versleten ruitenwissers vervangen, af en toe een klein onderhoud… “Daarnaast voeren we elke maand ook een aantal extra herstellingen uit in het kader van een specifiek thema. Het thema voor oktober is zichtbaarheid met extra aandacht voor de verlichting. We regelen dimlichten, polieren koplampen en voeren een algemene check-up van het voertuig uit.”

Garage VTI Menen is enkel open tijdens de praktijklessen op dinsdagnamiddag en werkt uitsluitend op afspraak. “Iedereen is welkom, een vijftal klanten per week zou al geslaagd zijn. Het is onze bedoeling om te leren, niet om winst te maken. Daarom hanteren we een forfaitprijs, net voldoende om de gebruikte producten en materialen te vergoeden. Werkuren worden niet in rekening gebracht. De leerlingen werken uitsluitend aan de buitenkant van de auto, ik ben de enige die de auto’s verplaatst en ik sta ook in voor de eindcontrole”, aldus Thijs Knockaert.

Leerlingen Alexander Oplinus en Xander Jacques sleutelen binnenkort aan een 'echte' auto.
Leerlingen Alexander Oplinus en Xander Jacques sleutelen binnenkort aan een ‘echte’ auto.© CB

Leerlingen Xander Jacques (18) van klas 7AE en Alexander Oplinus (17) van klas 6AT zien het garageproject helemaal zitten.

“Het is plezant om eens te sleutelen aan een mooie en moderne auto, die nog volledig functioneert, in tegenstelling tot sommige van onze oefenauto’s”, weet Alexander. Xander kan dat alleen maar beamen.

“De auto’s op school zijn eigenlijk wrakken. Nu kunnen we tenminste werken aan de auto van een echte klant. Dat is een uitdaging waarvoor we extra hard ons best doen.”

Info: contactgegevens vind je op de Facebookpagina van Garage VTI Menen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier