Auto belandt onder trein op overweg tussen Adinkerke en Veurne, twee mensen lichtgewond

© JT
Redactie KW

Op een spoorwegovergang in Adinkerke (De Panne) is een auto deze ochtend gegrepen door een trein. Hoe dat kon gebeuren wordt nog onderzocht. Er vielen twee gewonden, die gelukkig niet in levensgevaar verkeren.

Het ongeval gebeurde even voor 9 uur aan de spoorwegovergang van de Noordhoekstraat in Adinkerke. Het gaat om een bewaakte overgang met slagbomen op Lijn 73. Om een onduidelijke reden kwam het tot een botsing tussen de trein die van De Panne richting Antwerpen reed en een kleine auto.

Of de bestuurder van de auto de signalen negeerde wordt nog onderzocht. De auto werd door de trein geramd en even mee gesleurd en kwam vervolgens in de graskant naast de rails terecht. De brandweer werd onmiddellijk opgeroepen.

“In de wagen zaten twee bejaarde mensen van wie een gekneld zat”, zegt Kristof Louagie van brandweer Westhoek. “Die persoon kon evenwel snel bevrijd worden. De brandweer bleef ter plaatse omdat de sporen versperd waren.”

Beiden werden naar het ziekenhuis overgebracht maar verkeren niet in levensgevaar. Ze zouden eerder lichtgewond zijn geraakt. Ook de politie en de spoorwegpolitie kwamen ter plaatse.

Door oog van de naald

Ook burgemeester Bram Degrieck van De Panne ging zich van de toestand vergewissen. “De omstandigheden van het ongeval zijn nog onduidelijk”, zegt hij.

“De wagen is helemaal verhakkeld. De bestuurder en passagiers zijn niet levensgevaarlijk gewond. Het lijkt er op dat zij door het oog van de naald zijn gekropen. Door het ongeval is het treinverkeer onderbroken. Het autoverkeer wordt ter plaatse omgeleid.”

Verkeerd manoeuvre bestuurder

Infrabel meldt dat het treinverkeer op Lijn 73 verstoord is. “We wachten het onderzoek van de politie af om na te gaan hoe dit ongeval kon gebeuren”, zegt Thomas Baeken van Infrabel.

“Maar volgens de eerste vaststellingen zou de bestuurder wellicht een verkeerd manoeuvre hebben gemaakt en draaide hij te vroeg af om zo op de treinsporen te komen. Volgens onze eerste vaststellingen werkte de signalisatie aan de overweg normaal.”

“Vervolgens kwam het tot een aanrijding met de trein maar dat gebeurde gelukkig aan geen te hoge snelheid. In de wagen raakte minstens een iemand lichtgewond. Er wordt nagegaan of er schade is aan de infrastructuur en aan de trein zelf. Het treinverkeer tussen De Panne en Veurne is onderbroken maar de collega’s van de NMBS zorgden voor vervangbussen.”

Op de trein zaten 25 passagiers die net als de machinist ongedeerd bleven, zij werden geëvacueerd. Verwacht wordt dat het treinverkeer om 11.30 uur hernomen kan worden.

(JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier