Autisme Westhoek vzw zoekt lokaal en opslagplaats

Voorzitter Viviane Vanquathem en het bestuur hopen dat ze in de Oude Melkerij mogen blijven. (foto EG)
Redactie KW

Vzw Autisme Westhoek (WAUW) huist momenteel in de Oude Melkerij in de Kasteelhoekstraat in Hollebeke. Omdat de eigenaar die locatie te koop stelt, ging de vereniging op zoek naar een nieuwe locatie. Maar men hoopt er alsnog te kunnen blijven.

Viviane Vanquathem (60) en haar man Dirk Dufloucq (61) wonen in de Veurnsewweg in Brielen. Viviane richtte meer dan 25 jaar geleden de Vlaamse Vereniging voor Autisme (VVA) op. “Het was de bedoeling om autisme uit de taboesfeer te halen door een vereniging te stichten die een uitlaatklep bood aan kinderen en jongvolwassenen met een autismespectrumstoornis en hun gezin. De aanleiding was onze zoon Thijs die geboren werd met een zware vorm van autisme. Onze Thijs overleed zes jaar geleden na een slepende ziekte”, vertelt Viviane.

Verschillende locaties

De Vlaamse Vereniging voor Autisme had eerder een onderkomen in een garage in Voormezele terwijl ook het OC gehuurd werd. “Nadien trokken we naar een kleuterschooltje in Pilkem, eigendom van de Zusters van de Heilige Familie. Intussen werd het schooltje verkocht en maakte plaats voor nieuwbouwwoningen”, vervolgt Viviane. “Daarna vonden we een geschikte locatie in het Vroonhof GO! West Poperinge. Maar ook daar konden we niet blijven. Nadien hadden we ons lokaal in een verbouwde hoevewoning in de Douvieweg in Watou. Toen veranderde de naam van de vereniging naar Autisme Westhoek vzw. We beschikten er over een ruime living, een aparte computerklas, een zitruimte voor de oudsten met computerspelen en tv en ook een zitruimte voor de kleintjes. Beneden hadden we een keuken en een badkamer. Ook de ouders konden er met het hele gezin verblijven. We hadden er acht bedden ter beschikking.”

Zowat een jaar geleden vond de vereniging een onderkomen in de Oude Melkerij in Hollebeke. “Het was de eerste keer dat we een gebouw gratis aangeboden kregen”, vervolgt Viviane. “We hebben het er nog enorm naar onze zin. Nu de eigenaar beslist heeft om die locatie te verkopen, moeten we opnieuw uitkijken naar een nieuw onderkomen. Maar we hopen nog altijd dat de nieuwe eigenaar er ons een onderkomen geeft. Intussen hadden we al contact met het stadsbestuur van Ieper, Poperinge en Langemark maar dat leverde niets op. Momenteel zijn er nog contacten met het stadsbestuur van Menen en Vleteren, maar we kregen nog geen bevestiging. We stellen dus onze hoop nog altijd op de Oude Melkerij. Maar wie een lokaal met een stuk grond en omheining waar de kinderen met gocarts kunnen rijden ter beschikking kan stellen, helpt ons uit de nood. De locatie moet plaats bieden aan een 40-tal personen. We willen ook een container plaatsen om alle gerief in op bergen, die willen we uiteraard zelf betalen. Maar we zijn eerlijk: ons budget is niet zo groot.”

Wafelbak

“Ideaal zou een schoolgebouw met refter zijn waar we tijdens de weekends terecht kunnen. Ook een ontmoetingscentrum huren, behoort tot de mogelijkheden”, besluit voorzitter Viviane Vanquathem die met ondervoorzitter Nancy Deleu, boekhoudster Tweggy Sohie en webmaster Kevin Dufloucq het bestuur vormt. De eerstkomende activiteit is een wafelbak op 18 september in de Oude Melkerij in Hollebeke. Info via https://autismewesthoek.jouwweb.be, autismewesthoek@skynet.be, Facebook en Instagram en 0498 30 92 82. (EG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier