Auteurs Marc Dewilde en Gerdi Staelens stellen ‘900 jaar in Bovekerke’ voor

Gerdi Staelens en Marc Dewilde met het boek ‘900 jaar Bovekerke’.©GINO COGHE Foto Coghe
Gerdi Staelens en Marc Dewilde met het boek ‘900 jaar Bovekerke’.©GINO COGHE Foto Coghe

Ter gelegenheid van het feestjaar ‘900 jaar Bovekerke’ in 2019 stelden Marc Dewilde en Gerdi Staelens een boek samen met historische artikels en weetjes over het dorp. De publicatie liet even op zich wachten, maar goed nieuws: het boek is nog net op tijd klaar om straks onder de kerstboom te leggen.

Het boek ‘900 jaar Bovekerke’ bevat, naast het voorwoord van de burgemeester en een inleiding, dertien historische artikels. De turf telt liefst 369 pagina’s. Een van de artikels is een terugblik op het feestweekend van vorig jaar, met als apotheose het grote trouwfeest.

“Een van de bijdragen in het boek is van mijn hand. We gaan daarin op zoek naar de familie van Bovekerke en de heren van Bovekerke”, vertelt Gerdi Staelens. “Dat ‘artikel’ alleen al telt 150 pagina’s. De lezer kan daarin mijn zoektocht volgen om over de Bovekerkes meer te kunnen achterhalen. Dat doe ik via verschillende methodes. Ik kon ook niet anders, want de bronnen vóór 1300 zijn van alle kanten door historici bekeken. Meer hebben ze niet en we blijven dan ook ergens steken met onze kennis. Ik moest dus mijn onderzoek over een andere boeg gooien. Om vooruit te geraken heb ik verschillende invalshoeken gebruikt, bijvoorbeeld door het erfelijke ambt van het broodmeesterschap of met andere woorden het ambt van panetier te volgen.”

Tipje van de sluier

“Ik kreeg ook informatie aangereikt van Koenraad Vandenbussche uit Eernegem. Koenraad is een gedegen onderzoeker en hij kon mijn gebruikte bronnen wat bijsturen. Maar hij wist mij vooral door zijn onderzoek te vertellen wie in een bepaalde periode de eigenaars van het hof in Bovekerke waren. Daardoor kon ik finaal een match vinden tussen mijn bevindingen en zijn informatie uit de bronnen. Hierdoor kon ik een belangrijke veronderstelling onderbouwen. We weten dus in welke richting historici in de toekomst verder moeten zoeken. Wij lichten alvast een tip van de sluier”, besluit Gerdi.

Onder de kerstboom

Het boek kost 35 euro en bestel je door over te schrijven op rekening BE42 7506 8918 4354 van 900 Jaar Bovekerke. Er is een coronaproof afhaalmoment op woensdag 23 december, in de namiddag en in de vooravond. Maak hiervoor een afspraak met Gerdi Staelens op 0475 58 50 51.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.