Auteur Jeannette Roelants overleden

Vlnr: voorzitter van de culturele raad José Clauw, auteur Jeannette Roelants en historicus Jef Ameeuw uit Koksijde tijdens de opnames in maart 2019 van de documentaire film over verdwenen cafés en brouwerijen in Veurne. © (Foto JT)
Redactie KW

Jeannette Roelants is geboren in Gent op 28 mei 1936 maar bracht haar kinderjaren door in Veurne. Ze woonde in het ‘Ambachtstraatje’ nu het Handboogstraatje.

Het Ambachtstraatje was vroeger een druk bewoond straatje, waar haring- en sprotrokers, scharensliepen, en leurders woonden. In de eerste helft van de vorige eeuw was het de meest rumoerige straat van de stad. Er werd vis aangekocht in Nieuwpoort en in De Panne en eenmaal terug in Veurne, gingen de vrouwen de straat op om de vis aan de man te brengen. De winst uit het verkopen van de vis werd meestal meteen opgedronken in één van de talrijke herbergen die de stad toen rijk was. Drankzucht en vechtpartijen maakten van het Ambachtstraatje en de omliggende straatjes voor de Veurnse burgerij een te mijden buurt. Over het leven in dat straatje schreef Jeannette Roelants een spannend boek: ‘De verworpenen van Veurne’. Het is een kroniek over het zeer bijzondere milieu, een levensecht verhaal van haar kinderjaren, van lief en leed in dat wel zeer aparte deel van Veurne.

Jeannette werkte in maart 2019 nog mee aan een documentaire film over verdwenen cafés en brouwerijen in Groot-Veurne in opdracht van de culturele raad van Veurne.

Jeannette stierf op 13 mei en laat met haar boek een unieke kijk achter over een stukje ambachtelijke Veurnse geschiedenis.

(JT)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.