Australiërs brengen lijkkist gesneuvelde landgenoot tot onder Menenpoort

© EC
Zenon Bekaert
Zenon Bekaert Medewerker KW

Op de militaire begraafplaats Tyne Cot in Passendale vond de herbegrafenis plaats van een onbekende Australische soldaat. Daags voordien vond een bijzondere Last Postplechtigheid plaats voor de gesneuvelde soldaat, waarbij zijn kist tot onder de Menenpoort werd gebracht.

“De stoffelijke resten van de soldaat werden gevonden bij graafwerken aan de kant van de weg in Zonnebeke in 2017”, zegt Nathalie Dumon van de Commonwealth War Graves Commission (CWGC). “Het Australische leger is DNA-onderzoek aan het uitvoeren en heeft goed hoop de militair te kunnen identificeren in de toekomst.”

Kist tot onder de Menenpoort

Op vraag van het Australisch leger werd de dag voordien in Ieper een speciale Last Post georganiseerd. “Heel bijzonder is dat de kist van de soldaat tot onder de Menenpoort werd gebracht”, zegt voorzitter van de Last Post Association Benoit Mottrie.

“Het is geleden van 2018 dat dit nog eens gebeurde. Voor de Australiërs doen we dit omdat de naam van de soldaat ergens op de Menenpoort staat. Het was een hele mooie plechtigheid, ook omdat iemand muziek bracht met de didgeridoo.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier