Aurore uit Ledegem trekt naar Vietnam om er straatkinderen te begeleiden

Aurore Commeyne zal Vietnamese tieners de basis van kinderzorg en hygiëne bijbrengen. © ©Jan STRAGIER
Redactie KW

Aurore Commeine (37) uit de Stationsstraat trekt binnenkort naar Vietnam om er in het kader van haar bacheloropleiding ‘Pedagogie van het jonge kind’ stage te lopen. Ze is nog op zoek naar (gebruikte) werkboeken Engels die een beter leven verdienen in Vietnam dan de stoffige plaats op zolder.

Aurore runt al 19 jaar het inclusieve kinderdagverblijf ‘Pinkeltje’ in de Veldstraat in Wevelgem, samen met Ingrid Soubry. Tijdens haar opleiding als kinderbegeleidster bij CVO Miras kreeg ze als 18-jarige de kans om er aan de slag te gaan. Sindsdien groeide de crèche, net zoals hun kindjes, als kool. Vandaag werken er vier voltijdse kinderverzorgsters en één halftijdse huishoudster die dagelijks 22 kindjes ontvangen. Sinds 2014 volgt Aurore de opleiding ‘Pedagogie van het jonge kind’ aan de Artevelde Hogeschool in Gent.

“Ik ben erg gemotiveerd en vind het belangrijk om levenslang te leren. Het is fantastisch om de opgedane kennis om te kunnen zetten in de praktijk. Het laatste blokvak is eindelijk achter de rug. Nu resten er mij alleen nog de buitenlandse stage en de eindstage, waar ik erg naar uit kijk.”

“Op stage in IJsland trok ik grote ogen. Kinderen spelen er twee uur per dag buiten, sneeuw of geen sneeuw”

Op 20 januari vertrekt de kinderbegeleidster voor drie maanden naar Vietnam, regio Kon Tum. Samen met twee andere studenten, Lore Hallez en Robin De Vylder, zal ze werken voor de Franse NGO Poussières de Vie. Deze organisatie zet zich in voor de meest kwetsbare kinderen en tieners. Ze helpen bouwen aan een betere toekomst door hen een opleiding aan te bieden en in te zetten op hun persoonlijke ontwikkeling. Naast enkele vaste begeleiders bestaat het team uit vrijwilligers en studenten zoals Aurore die zich met hart en ziel inzetten om voor de kinderen het verschil te maken én daarbij een unieke levenservaring opdoen.

Engelse werkboeken gezocht

Aurore, Lore en Robin zullen de Vietnamese tieners in het Engels de basis van kinderzorg, hygiëne en omgang bijbrengen. “Hierbij staat het uitwisselen van cultuur centraal. Het is niet de bedoeling dat we in eenrichtingsverkeer kennis overbrengen”, legt Aurore uit. Voor de lessen die ze zelf moeten opbouwen, zijn ze nog op zoek naar Engelse werkboeken van alle niveaus. “Heb je nog een exemplaartje liggen dat je kan missen, stuur dan een mailtje naar pinkeltje-wevelgem@hotmail.com.”

Aan elk sterk verhaal is er een keerzijde. Opdat Aurore andere kinderen zou kunnen helpen, moet ze haar eigen dochter Cléo (8 jaar) drie maanden missen. “Gelukkig reageert Cléo zeer volwassen op mijn reis”, reageert ze opgelucht. “Als alleenstaande mama was het niet altijd evident om te werken, naar school te gaan, te studeren en het huishouden te doen. Het mag gezegd dat ik een sterk netwerk heb waarop ik altijd kan terugvallen. Mijn collega Ingrid bijvoorbeeld, heeft nooit geklaagd als ik weer eens moest studeren”, lacht Aurore.

Baby’s knappen uiltje in de buitenlucht

Het is niet de eerste keer dat Aurore naar het buitenland trekt voor haar opleiding: “Ik heb al stage gelopen in IJsland waar ik grote ogen trok. Daar spelen de kinderen twee uur per dag buiten, sneeuw of geen sneeuw. Daarnaast doen de baby’s hun dutje buiten. Natuurbeleving staat er heel centraal, wij kunnen daar nog iets van leren”, weet ze. “Ook deze keer hoop ik terug te keren met een pak nieuwe ervaringen en vaardigheden die ik zal kunnen inzetten in ons kinderdagverblijf”, besluit ze. (SV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier