Aurélie Vercaempt uit Beveren zet zich in voor sociaal ondernemerschap

Redactie KW

Naast haar studies in Leuven, is volleybal voor Aurélie Vercaempt (22) uit de Wolfaardstraat een ontspannende uitlaatklep. Als vice-president van AFD, probeert ze studenten op een zinvolle en duurzame manier een sociale bijdrage te laten leveren aan een ontwikkeld- of een ontwikkelingsland.

Als kind wou ze dierenarts of juffrouw worden, maar na haar middelbaar in Barnum en tijdens haar studies Toegepaste Economische Wetenschappen aan de KUL ontdekte ze dat ze een zwak had voor alles wat met data te maken had. “Na mijn Bachelor en Master, studeer ik momenteel nog één jaar Information Management”, aldus een gedreven spraakwaterval, die de oudste is van drie kinderen. “Eenvoudig gezegd specialiseren we ons in deze richting om alle informatie die over klanten en producten binnenkomt te coördineren en zo efficiënt mogelijk aan te wenden.”

Vice-president

“Tegelijkertijd volg ik ook nog de lerarenopleiding én ben ik vice-president van Academics for Development. Een studentenorganisatie die los staat van de unief maar die er wel goeie banden mee onderhoudt. Het is een soort sociaal ondernemerschap voor studenten. Veel bedrijven zijn puur op winst gefocust. Onze visie is: dat mag maar tegelijkertijd kun je bijvoorbeeld ook aan het milieu denken of daklozen steunen. Een professor deed onderzoek naar kanker. Plotseling werd zijn vrouw blind. Naast het omgaan met haar gebrek voelde ze zich ook totaal nutteloos. De professor legde zich hier niet bij neer. Bij blinden is het gevoel in hun handen veel beter ontwikkeld. Hij liet zijn vrouw meehelpen om bij patiënten knobbeltjes op te sporen. Momenteel heeft die man een business opgericht waarbij blinden zich hierin hebben gespecialiseerd.”

Dat vat voor Aurélie eigenlijk heel concreet samen waar het hoofddoel van hun vzw om draait. “Wij zijn een vrijwilligersorganisatie van 26 mensen, die evenementen en projecten in de steigers zetten om deze manier van werken te stimuleren.”

“We hebben dit semester trouwens het genoegen gehad om ons concept aan koningin Mathilde voor te stellen”, klinkt het niet zonder enige trots. “We proberen met onze projecten ook in het Zuiden dezelfde doelstellingen te bereiken.”

Kamutamba

“Ik ben tijdens de grote vakantie zeven weken naar Zambia geweest om de boekhouding van een goed doel, Kamutamba vzw, te ondersteunen en die teams voor een stuk interdisciplinair te maken. Dit initiatief bouwt een leegstaande vleugel van het St.-Theresa-ziekenhuis in Ibenga om tot gastenhuis met restaurant en conferentieruimte. Met de winsten wil het hospitaal de tekorten op haar budget voor de dagdagelijkse werking dekken wat uiteindelijk zal leiden tot een significante verbetering van de zorgkwaliteit voor de arme plattelandsbevolking. We hebben daar een elektronisch boekhoudsysteem geïntroduceerd”, verduidelijkt Aurélie. “Zo’n ervaringen geven echt zin aan mijn leven.”

In de toekomst ambieert ze een beroep als data-analiticus om structuur te maken in een onoverzichtelijke data-massa. “Moest je mij dit drie jaar geleden verteld hebben, zou ik je voor gek hebben verklaard, maar daar haal ik echt enorm veel voldoening uit.” Aurélie speelt al sinds haar tiende bij Bevo.

“Ik ben de oudste van de ploeg en de sfeer zit supergoed. Tijdens het volleyballen kan ik plezier maken en de clown uithangen. Dit is echt een ideale tegenpool voor mijn Leuvense activiteiten waar het er meestal formeel aan toe gaat en stress een steeds aanwezige factor is.”

De projecten en evenementen van AFD vind je terug op www.academicsfordevelopment.be.

(KK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.