Atom 6 doet traditie van fietsenzaak op Sint-Henricus herleven

Alexander Labbe (32) in de nieuwe vestiging van zijn fietsenzaak Atom 6 aan de Rijksweg op de wijk Sint-Henricus. (foto JS)
Alexander Labbe (32) in de nieuwe vestiging van zijn fietsenzaak Atom 6 aan de Rijksweg op de wijk Sint-Henricus. (foto JS)
Johan Sabbe

De traditie van een fietsenzaak op de Torhoutse wijk Sint-Henricus wordt nieuw leven ingeblazen. In het pand langs de Rijksweg waar decennialang achtereenvolgens de oud-wielrenners Roger Vanclooster, Stive Vermaut en Vincent Debacker fietsen verkochten en herstelden, is zopas het Bikecenter Atom 6 gestart. De tweede vestiging van Alexander Labbe uit Roeselare, ook een ex-renner.

Heidi Vercruysse, die het gebouw verhuurt en er net naast haar sauna- en wellnesszaak La Luna runt, is blij met de komst van Atom 6. “Na zes jaar weer een fietsenwinkel, mooier kan niet”, glundert ze.

Eigen fietsenmerk Atom 6 voor racefietsen en mountainbikes

Alexander Labbe (32), oorspronkelijk uit Wervik afkomstig, woont met Charlotte Vanquatem bij zijn grote fietswinkel en -atelier aan de Mandellaan in Roeselare. Hij heeft tien jaar op een degelijk niveau gekoerst, tot zijn 22ste bij de beloften. “Ik verkoop en herstel al sinds 2012 fietsen in zelfstandig bijberoep”, zegt hij. “In 2016 ben ik dan met de winkel in Roeselare gestart, genoemd naar mijn eigen fietsenmerk Atom 6. Onder die naam assembleer ik racefietsen en mountainbikes op maat van de klant, zo gewenst volledig gepersonaliseerd. Dat zijn telkens fietsen in carbon. In de tabel van Mendeljev draagt het scheikundige element koolstof of carbon het atoomnummer 6, vandaar de afgeleide naam van mijn merk en winkel. Uiteraard verkoop en herstel ik met mijn team ook fietsen van andere merken: van kinder- tot stads- en elektrische fietsen. De markt van de e-bikes blijft fiks in stijgende lijn gaan.”

In eerste instantie zal de vestiging aan de Rijksweg in Sint-Henricus, vlakbij de kerk, drie dagen in de week open zijn: op woensdag en vrijdag van 13 tot 18 uur en op zaterdag van 9 tot 16.30 uur. Er is ook verkoop na afspraak mogelijk en Atom 6 beschikt over een handige, omvangrijke webshop.

“Naast het verkopen van fietsen zullen we op Sint-Henricus herstellingen uitvoeren”, zegt Alexander. “Het atelier van vroeger is er nog altijd beschikbaar. Alleen voor grote ingrepen brengen we de fietsen naar Roeselare. Daar hebben we meer ruimte. We assembleren er de tweewielers van ons eigen merk. Het voordeel is niet enkel dat de klanten bij ons een fiets kunnen laten maken die van a tot z aan hun specifieke wensen voldoet, maar bovendien dat we sneller leveren, omdat we een grote eigen stock hebben. Er is momenteel als gevolg van corona een tekort aan fietsen en onderdelen, maar bij ons is dat niet of nauwelijks het geval.”

Alexander heeft van zijn hobby zijn beroep kunnen maken, wat een weelde is. De keuze voor de Rijksweg als tweede vestigingsplaats was snel gemaakt: langs een weg met bijzonder veel passage. En dan nog in een pand met een rijke wielergeschiedenis.

Heel kort had ook wijlen Stive Vermaut er zijn zaak

De fietsenhandel op Sint-Henricus startte eigenlijk al tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen André Vanclooster als ex-wielrenner in 1942 op bescheiden leest zijn zaak begon net naast de kerk: op de plaats waar zich nu het bekende gastronomische restaurant Forum bevindt. Het atelier was eigenlijk meer een smidse, waar André ook braadpannen en de laarzen van de boeren herstelde. Tegelijkertijd runde hij er met zijn vrouw Maria Provoost café ‘t Forum. Ze bleven dat tot in 1977 doen. Maria is in 1981 overleden en André in 2001. Hij werd 90.

Direct na de oorlog begon zoon Roger Vanclooster als jongetje van 12 bij zijn vader in het atelier te werken. Zo leerde hij de stiel. Hij zou ook vele jaren koersen en won als snelle sprinter liefst 113 wedstrijden. In 1966, 55 jaar geleden, startte hij zijn eigen fietsenhandel in het gebouw waarin nu Atom 6 zijn intrek neemt. Hij bleef er fietsen verkopen en repareren tot Nieuwjaar 2004, toen ex-profrenner Stive Vermaut de zaak overnam. Helaas overleed Stive nog datzelfde jaar op 30 juni. Hij werd maar 28. Roger overleed in het najaar van 2012 en werd 79.

Tweede vestigingsplaats is heel beperkt risico

Na Stive werd Vincent Debacker, alweer een oud-renner, fietsenmaker en -verkoper in het bewuste pand. Hij bleef dat op die locatie doen van 2005 tot 2015. Nu heeft hij zijn zaak op het Rozenplein op De Goede Herder.

“Een tweede vestiging openen, is vanzelfsprekend een uitdaging”, zegt Alexander Labbe. “Maar het is een heel beperkt risico, want ik heb de voorbije jaren het wereldje goed leren kennen. En momenteel bloeit de fietsenhandel als nooit tevoren. Ik ben ervan overtuigd dat de zaak op Sint-Henricus snel van de grond zal komen. Wielerliefhebbers die weten wat ze willen en een fiets naar hun eigen zin willen, zullen bij Atom 6 aan hun trekken komen. Maar ook wie met een e-bike op pad wil, zal bij ons zijn gading vinden. We zijn er voor iedereen tegen prijzen die volgens de geleverde kwaliteit zeker oké zijn. Plus: we bieden een uitstekende service!”

Voor alle info: Atom 6 Cycling

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.