Atletiekclub ontgoocheld omdat beloofde werpkooi op zich laat wachten

HAC-voorzitter Greet Meulemeester en haar man Jordy Beernaert, ook sterk in de club actief, op de plaats van de verdwenen kooi voor hamerslingeren: "De stad heeft in het hele dossier veel tijd verloren laten gaan." © foto JS
Johan Sabbe

Net nu het seizoen van het hamerslingeren op volle toeren draait, blijft Houtland Atletiekclub (HAC) op zijn honger. Het stadsbestuur beloofde eind april dat de nieuwe werpkooi op het stedelijke sportstadion uiterlijk tegen eind juni operationeel zou zijn, maar nu, twee weken later, is er nog geen steen verlegd. De oude kooi werd op 10 maart door storm vernield en op de plaats waar ze stond, zijn enkel de restanten van de twee verweerde werpcirkels te zien. De nieuwe kooi zal volgens de stad pas half augustus klaar zijn.

Kunnen de atleten van HAC al sinds maart hun geliefde hamersport niet meer in de eigen stad beoefenen, een steen werpen naar het stadsbestuur lukt wel. Voorzitter Greet Meulemeester (49) en haar man Jordy Beernaert (51), ook sterk actief binnen de club, zijn boos. “De stad heeft het hele dossier laten aanmodderen”, sneren ze. “We hebben na de stormschade er direct op aangedrongen om de werpkooi voorlopig te laten herstellen in afwachting van een nieuwe. Maar dat kon niet, omdat het te veel geld zou kosten, wat wij betwijfelen. Volgens onze informatie was het oplapwerk voor een miniem bedrag mogelijk geweest. We wilden de voorlopige herstelling trouwens zelf uitvoeren, maar mochten niet.”

Raming van 36.000 euro

“Intussen verstreek de tijd en dienden we met onze hamerslingeraars, die tot de Belgische top behoren, voor trainingen naar Izegem en Diksmuide uit te wijken, wat niet vanzelfsprekend is. Er werd ons voorgespiegeld dat we nog even door de zure appel moesten bijten en dan een nagelnieuwe kooi zouden krijgen die aan alle normen voldeed. Uiterlijk tegen eind juni zou die er staan, aldus schepen van Sport Rita Dewulf, maar we zijn nu al twee weken na die limiet en we staan geen stap verder. Nochtans werd er eind april een budget van 36.000 euro door de gemeenteraad vrijgemaakt, btw inbegrepen, om de nieuwe kooi aan te kopen en te plaatsen. Met als voorwaarde dat de uitverkoren firma alles tegen juni in orde moest brengen.”

Einde van werpseizoen

De nieuwe werpkooi wordt geïnstalleerd op de plaats waar de oude stond: op de hoek van de Industrielaan met de Noordlaan, vlakbij de staande wip van de schuttersgilde. “Een heel mooie locatie, waar we de stad dankbaar voor zijn”, zegt Jordy Beernaert. “Het is dus zeker niet allemaal kommer en kwel. Maar als er ons beloofd wordt dat we, na meer dan drie maanden miserie sinds die storm, er tegen eind juni weer zullen kunnen trainen en de stad die belofte niet nakomt, dan is het logisch dat we daar niet mee kunnen lachen. In september eindigt het werpseizoen met de Belgische kampioenschappen en we vrezen dat we tegen dan nog altijd zonder werpkooi zullen zitten.”

In week van 5 augustus

Schepen van Sport Rita Dewulf vraagt nog wat geduld. “We hebben de opdracht toegewezen aan de gespecialiseerde nv Sportinfrabouw uit Essen voor uiteindelijk 37.500 euro”, zegt ze. “Toch een belangrijke investering voor de atletiekclub. Maar, onder meer door de bouwvakantie, heeft die firma extra tijd nodig voor de werpkooi. Woensdagmorgen hebben we met een vertegenwoordiger van Sportinfrabouw een bezoek aan het sportstadion gebracht en daar is afgesproken dat de plaatsing in de week van 5 augustus zal gebeuren en wellicht een zestal dagen in beslag zal nemen. Tegen half augustus zou de kooi er dus moeten staan. De firma dient genoeg tijd te krijgen om de kooi op maat te maken. Er waren 50 kalenderdagen voorzien. De installatie zal voldoen aan de strenge normen van de Internationale Atletiekfederatie IAAF. Houtland AC mag er niet aan twijfelen: we zijn de atletiekclub zeker genegen.”

De kooi zal een werpcirkel met een diameter van 2,50 meter bevatten voor discus en een inlegcirkel van 2,135 meter voor hamer-slingeren. In de beste materialen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier