Atelier Geert Coucke houdt opendeur op nieuwe stek in Deerlijk: “Ik breng kunst bij de mensen”

Geert Coucke is bezeten van schilderen en kunst. Het komende weekend organiseert hij opendeurdagen in zijn nieuwe kunstatelier in het centrum van de gemeente. © DRD
Redactie KW

Kunstatelier Geert Coucke pakt op zondag 23 juni uit met een opendeurdag en inschrijvingen voor nieuwe workshops. Het initiatief geldt ook als officiële opening van het nieuwe atelier van de creatieve duizendpoot, aan de Commandant Edmond Ameyestraat in het centrum van de gemeente.

Geert Coucke staat synoniem voor creativiteit. “Ik heb al van jongs af een passie voor kunst”, start de 54-jarige Deerlijkenaar zijn verhaal. “De oude meesters waren mijn eerste inspiratie. Toen ik 18 was, ging ik op zoek naar de oude technieken en maakte ik zelfs mijn eigen verf. Maar daarna kreeg mijn drukke beroepsleven de bovenhand. Ik werkte als zelfstandig meubelontwerper en realisator van interieurs”, gaat Geert verder.

“Het overlijden van mijn zieke vader zette me weer op het artistieke pad. In augustus 2009 ging ik langs bij de kunstacademie in Zwevegem en na zowat een kwarteeuw ‘creatieve stilte’ ben ik weer beginnen schilderen… De kunstacademie was niet echt mijn ding en na één jaar ben ik daarmee gestopt. In 2013 kreeg ik een ongeval waardoor ik mijn ‘normale’ beroep niet meer kon uitvoeren.”

Blij met Nieuw pand

“Het was een lange revalidatie, maar ik ben niet iemand die bij de pakken blijft zitten. Om kunst en creativiteit dichter bij de mensen te brengen, ben ik in 2016 in een leegstaande ruimte van Deknudt Frames aan de Breestraat met een eigen kunstatelier begonnen met workshops schilderen, werken met papier maché, beelden maken in klei, tot zelfs meubels pimpen. Ik sta open voor alle kunstdisciplines”, verzekert Geert.

Onze oudste deelnemer is 88 en onze jongste 8 jaar. We hebben dus een heel divers publiek

“Ik wilde graag een eigen stekje en na een lange zoektocht hebben we uiteindelijk een geschikt pand gevonden in de Cdt. Ameyestraat. De locatie is centraal gelegen en er is dichtbij voldoende parkeergelegenheid. We zijn hier actief sinds februari. De voorbije maanden hebben we keihard gewerkt aan het inrichten en optimaliseren van het pand. Het heeft bloed, zweet en tranen gekost, maar ik ben wat blij dat we het komende weekend de officiële opening kunnen vieren.”

“In vergelijking met de startperiode is het aanbod gevoelig uitgebreid. Je kan olieverfschilderen, maar er zijn ook workshops beelden maken in powertex, papier maché, juwelen in papier en fimoklei… Vanaf november komt daar kalligrafie bij en vanaf december bloemschikken. Die twee disciplines worden geleid door externe medewerkers. Het aantal plaatsen per workshop is beperkt. De inschrijvingen lopen vlot binnen zodat geïnteresseerden best niet te lang meer wachten om zich aan te melden”, zegt Geert trots.

Workshops voor jong en oud

“Ik heb niets tegen teken- of schilderacademies, maar je moet wel starten vanuit de creativiteit van elk individu. Ik geef geen les, ik stuur enkel bij. Iedereen leert hier van iedereen. Mijn kunstatelier is een plaats waar mensen hun creativiteit de vrije loop kunnen laten. De workshops zijn voor jong en oud en basiskennis is niet nodig. We hebben hier een heel verscheiden publiek. De oudste deelnemer, Cecile Vandewalle uit Zwevegem, is 88 jaar. De jongste, Amélyss Warnez, is 8 jaar jong”, bewijst Geert.

“Er zitten veel mensen bij die nog nooit geschilderd hebben. Anderen zijn wel al vaardig met verf en penseel en komen voor het sociaal contact. Wie geïnteresseerd is en creatief wil bezig zijn, mag hier altijd vrijblijvend een kijkje komen nemen. Als mijn lampje aan de buitenkant brandt, weten ze dat ik aanwezig ben en kan je zomaar binnenkomen. Ook tijdens de komende opendeur- en inschrijvingsdag, op zondag 23 juni vanaf 14 uur, vertel ik er graag alles over”, besluit Geert Coucke. (Rik Devos)

Info: Kunstatelier Geert Coucke, Commandant Edmond Ameyestraat 4A, Deerlijk. Tel. 0476 49 27 03, geert.coucke@hotmail.com, www.kunstateliergeertcoucke.weebly.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier