Astropolis opent in lente de deuren en mikt op 16.000 bezoekers per jaar

Astropolis, het centrum voor sterrenkunde en ruimtevaart langs de Duinkerkseweg, opent in de lente de deuren. “Met de telescopen op het dak kunnen we duizenden lichtjaren ver kijken”, licht Patrick Jacques een tipje van de sluier. Er worden tijdens het eerste jaar zo’n 16.000 bezoekers verwacht.

© JRO
© JRO

Er is lang op gewacht, maar eindelijk is het zover. Straks opent het gloednieuwe Astropolis de deuren voor het grote publiek. De voorbereidingen van de bouw duurden maar liefst zeven jaar. Op 5 maart 2018 werd uiteindelijk een tijdelijke werfweg aangelegd, de eerste spadesteek gebeurde op 27 maart van datzelfde jaar. Drie jaar later mag Oostende zich opmaken voor de opening van een sterk staaltje technologie.

Nieuwste van het nieuwste

Astropolis legt de focus op ruimtevaart, sterrenkunde, wetenschap en techniek. Het gebouw biedt plaats aan twee thematentoonstellingen en heeft een volledig uitgerust auditorium. Patrick Jacques, voorzitter van de vroegere Astro Event Group, wordt directeur van Astropolis en zal de dagelijkse operationele zaken opvolgen. “Dit is een natte droom die werkelijkheid wordt”, opent Patrick Jacques. “We hebben het nieuwste van het nieuwste. Het is echt een prachtig gebouw geworden. We zitten nu in de laatste fase wat de inkleding betreft. Een exacte datum wil ik er nog niet op plakken, maar zeker voor de zomer moet Astropolis de deuren openen.”

Patrick heeft hard uitgekeken naar de opening, die door corona niet gepaard zal gaan met een groot feest. “We hebben alles moeten herdenken”, gaat Patrick verder. “Gelukkig was er al een circulatieplan voorzien, waardoor we dat al niet meer moeten bedenken. We zaten met Westtoer rond de tafel om te bekijken hoe we een bezoek aan Astropolis veilig kunnen laten verlopen. Niet alleen voor de bezoekers, maar ook voor onszelf. We zijn momenteel bezig met het schrijven van software om een soort telling te organiseren, zodat we automatisch weten hoeveel bezoekers er zich in het gebouw bevinden en hoeveel bezoekers een bezoek gepland hebben via de website.”

Maanlanding

Er wordt voorzichtig gemikt op 16.000 bezoekers per jaar. “Er zal enorm veel interesse zijn het eerste jaar, dat merken we nu al aan de mails die binnenkomen, vooral van scholen. Terwijl we hier aan het werken zijn, worden we dikwijls aangesproken. Mensen zijn duidelijk geïnteresseerd in wat zich hierbinnen zal afspelen. De reacties zijn veelbelovend. Ook de maanlanding, gepland in 2021, zal die interesse opwekken. Astropolis is duidelijk een veel besproken iets bij de mensen”, aldus de directeur.

Kers op de taart en het paradepaardje zijn ongetwijfeld de twee grote telescopen in de koepel bovenop het dak. “Die zijn er nog niet, maar we hopen ze binnenkort te verwelkomen. De plaatsing zal een huzarenstukje zijn. Met de telescopen kunnen we duizenden lichtjaren ver kijken, maar dat valt te bezien hoe helder het object precies is. We kunnen bijvoorbeeld de ring van Saturnus zien, stofwolken op Mars waarnemen en de poolkappen zien op de rode planeet. Indrukwekkend dus. Ik nodig iedereen uit om na de opening zelf een kijkje te komen nemen.”

Astropolis zal toegankelijk zijn voor scholen, groepen en individuele bezoekers. Er komen tentoonstellingen, voordrachten, documentaires en doe-activiteiten. Info: www.astropolis.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.