Astrid en Francine bundelen krachten in Atelier Twee in de Langestraat in Brugge

Astrid Van Pamele (links) en Francine Jansseune. © (foto Davy Coghe)
Redactie KW

Francine Janseune en Astrid Van Pamele openden de deuren van Atelier Twee in de Langestraat. Francine legt er zich toe op handgemaakte lederen handtassen terwijl Astrid decoratie- en interieurartikelen aan de man en vrouw brengt. “We zouden aanvankelijk starten op 15 maart maar corona besliste daar anders over”, klinkt het. “Na die twee maanden uitstel zijn we er alleszins helemaal klaar voor!”

Ook de coronacrisis krijgt de tendens van vernieuwing en creatief ondernemerschap in de Langestraat niet klein. Nog tijdens de lockdownperiode startte er een nieuwe (halal)slager én een nieuw kapsalon met bijhorende aperitiefbar staat in de stijgers.

Op het adres Langestraat 52, op de hoek met de Ganzenstraat, opende Atelier Twee dan weer de deuren. Wij sprongen er binnen net op de dag van de opening en werden er verwelkomd door de sympathieke dames Francine Janseune en Astrid Van Pamele.

We hebben elkaar leren kennen doordat we beiden nog een pop upwinkel hebben uitgebaat in The Box in de Katelijnestraat; een project vanuit de Stad Brugge waarbij ondernemers een maand lang een concept kunnen uit testen”, vertelt Francine.

“Ik vertelde tegen die mensen van Stad Brugge dat ik graag verder zou werken maar liever een pand zou delen en zo kwam ik dus in contact met Astrid. Het gros van mijn loopbaan werkte ik in loondienst in de privé, voornamelijk in de transportsector. Het vervaardigen van lederen handtassen en toebehoren was lange tijd een hobby, maar ik heb er enkele jaren terug resoluut voor gekozen om er te proberen mijn beroep van te maken.”

“Enkele jaren geleden koos ik er resoluut voor om hier mijn beroep van te maken” – Francine Janseune

Ongeveer hetzelfde verhaal horen we bij Astrid, die net als Francine uit Brugge komt maar nu wel in Hertsberge woont. “Ik heb voorheen altijd administratieve jobs gedaan maar droom er al lang van om zelfstandige te worden. Nu wagen we dus echt onze kans”, zegt Astrid.

Beide dames zijn in de zaak verantwoordelijk voor hun eigen producten al springen ze uiteraard ook voor elkaar in. “Onder de noemer Méli et Melo, waarmee ik ook al actief was als webshop, breng ik een assortiment decoratie- en interieurartikelen; zoals bijvoorbeeld vazen in mondgeblazen glas. Ik probeer samen te werken met familiale bedrijfjes en het principe van de korte keten draag ik hoog in het vaandel“, vertelt Astrid

“Ik leg me dan weer toe op handgemaakte lederen handtassen. Die worden hier in de zaak zelf, in het zicht van de klanten, vervaardigd. Ik heb een aantal basismodellen maar de mensen kunnen zelf kiezen hoe en in welke kleur ze die willen afgewerkt zien”, vervolgt Francine.

Buurt in opmars

De Langestraat is als locatie niet zomaar een toevallige keuze voor de dames. “We hebben eerst wel een pand in de Katelijnestraat bekeken. Maar toen dat niet kon doorgaan zijn we de Langestraat goed gaan bekijken. Want dit is een creatieve, levendige buurt die echt in opmars is“, zegt Astrid. “En hier is steeds meer passage, zowel van een lokaal publiek als van toeristen. Dus we geloven erin!” (PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier