Assistentiewoningen residentie Ter Deeve klaar voor eerste bewoners

Bertha houdt zich ook mentaal kranig met behulp van haar woordzoekers. © foto Luc
Redactie KW

De 26 gloednieuwe assistentiewoningen in residentie Ter Deeve ontvingen vanaf 1 oktober de nieuwe bewoners. Als allereerste nam de 91-jarige Bertha Vuylsteke haar intrek in de gloednieuwe woning, één hoog in het Ter Deeve complex.

Bertha is een levenslustige, kranige vrouw. Ze werd op 7 juni 1929 geboren in Boezinge. Kort daarna verhuisde de familie naar Ingelmunster. Op 12-jarige leeftijd, tijdens de oorlogswinter van 1941, redde ze maar liefst drie kinderen van de verdrinkingsdood, toen die door het ijs waren gezakt ter hoogte van de brug in Ingelmunster. Haar moedig optreden kwam niet in de krant, Bertha kreeg zelfs geen felicitaties voor haar heldhaftig optreden. Als 14-jarige trad ze in dienst als dienstmeid en korte tijd nadien kon ze aan de slag in een jutespinnerij in Ingelmunster.

In 1952 huwde ze met Michel Vankeirsbilck, die als metselaar werkte bij Vandekerckhove in Ingelmunster. Bertha en Michel kregen drie zonen en in 1957 verhuisde het gezin naar de Vuilputstraat in Meulebeke. In 2008 overleed Michel. Bertha bleef alleen achter in hun grote huis. Daarom werd er in 2014 een aanvraag ingediend om Bertha een assistentiewoning te laten betrekken in ter Deeve.

Ideale oplossing

“Na mijn enkelbreuk kon ik niet zo goed meer met de wagen rijden en ik besefte dat ik op die manier nog weinig contact zou hebben met mijn vrienden en kennissen”, vertelt Bertha. “De assistentiewoningen in Ter Deeve waren een ideale oplossing. Nu is het zover. Ik heb hier echt naar uitgekeken en ben hier dus met mijn volle goesting, jazeker. Dat beseffen mijn kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen eveneens.”

Hoe Bertha nog van plan is om haar dagen te vullen? “Ik ben al 25 jaar lid van S-Plus. In Ter Deeve kan ik deelnemen aan al hun activiteiten, gezien de vereniging hier haar nieuwe stek gevonden heeft na de sluiting van de Germinal. Verder ga ik ook naar de hobbyclub, ik hou van breien en naaien en met mijn woordzoekers hou ik het kopke nog steeds fris.” (LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier