Assistentieflats ‘Princess’ in Izegem officieel geopend: “Zelfstandig wonen, maar toch met sociaal contact en de hulp waar nodig”

De assistentieflats zijn al deels bewoond.
Wouter Vander Stricht

De assistentiewoningen van ‘Princess’ in Izegem werden op zaterdag 15 oktober officieel geopend door Schepen van Welzijn Ann Van Essche, samen met projectontwikkelaar Vesta Development en zorgverantwoordelijke Kotee. “Dit dynamisch wijkconcept, waarbij zorg van ouderen gecombineerd wordt met zelfstandig wonen, is uniek voor onze regio”, vertelt schepen Ann Van Essche.

Het nieuwbouwjproject Princess is gelegen in de Jonkvrouwstraat, tussen de Kouterweg en de Prinsessestraat enerzijds en de Kapelstraat en de Gravenstraat anderzijds. Het project telt 53 assistentieflats, telkens met één of twee slaapkamers. De woningen zijn te koop op de particuliere markt, al kan de aankoop ook als investering gebeuren. De prijzen variëren van 195.000 tot 331.000 euro, exclusief kosten.

In de assistentiewoningen huis je zelfstandig, maar kun je ook rekenen op de thuiszorgdiensten via de woonassistent van Kotee. Je woont er in een eigen appartement, maar je behoudt de zelfstandigheid en geniet van de vrijheid van alleen wonen. Er is heel wat hulp binnen handbereik. Zo kan je een beroep doen op zorg op maat, maaltijden, er is een fitnessruimte, je kunt gebruik maken van de was- en strijkdienst en de klusjesdienst en er is een kapsalon. Een aangepaste lift en een noodoproepsysteem zijn ook extra troeven. “Op maandag wordt er altijd een activiteit georganiseerd, op dinsdag gaan we in groep fitnessen en wie zijn kapster aan huis wil laten komen, kan daarvoor ons kapsalon gebruiken”, vertelt woonassistente Nathalie Valcke die de dagelijkse zorgen voor haar rekening neemt. “We helpen de mensen met alles: van het regelen van een taxi tot het helpen bij het betalen van hun energiefacturen.”

“In de cafetaria is iedereen welkom voor een drankje en hapje”

“Door de combinatie van appartementen, woningen en assistentiewoningen brengen we een jonger en ouder publiek samen in een nieuwe stadswijk, wat zorgt voor een uniek gemeenschapsgevoel. Door meerdere generaties samen te brengen, is Princess een visionair project”, verduidelijkt projectontwikkelaar Anthony Verstraete van Vesta Development. “Een hedendaagse architectuur combineren we met een groene en veilige omgeving, om zo een plaats te creëren waar het heerlijk wonen is.”

Rustig gevoel voor de familie

Nathalie Valcke, zorgverantwoordelijke van Kotee vult aan: “In een assistentiewoning woont de bewoner in een eigen appartement, waardoor de zelfstandigheid en vrijheid van alleen wonen behouden blijft. Het grote voordeel is dat onze bewoners in een veilige en aangepaste omgeving vertoeven, waar assistentie 24/7 beschikbaar is. Voor de familie geeft dit vaak een gerust gevoel. Elke assistentiewoning beschikt over een terras, is ruim ingedeeld en veel lichtinval zorgt voor een open gevoel”, aldus Nathalie. “In de cafetaria kan iedereen vrijblijvend komen eten, iets drinken, een praatje slaan of deelnemen aan onze activiteiten. Het is een plaats waar mensen elkaar ontmoeten.”

De bistro is ook vrij toegankelijk. Maandag is sluitingsdag, van dinsdag tot vrijdag kun je er van 11.30 tot 17 uur terecht. “Over de middag eten onze bewoners hier, maar ze kunnen evengoed ook zelf op hun kamer iets eten. Onze maaltijden komen via Zorg Izegem, maar je kunt ook je eigen traiteursdienst kiezen”, gaat Nathalie verder. Op zaterdag en zondag is de bistro open van 14 tot 18 uur.

Straks nog 31 appartementen om site te vervolledigen

Ondertussen wonen al een 20-tal mensen in Princess, waarvan de jongste 62 jaar is en de oudste 97. “Het is nog altijd zelfstandig wonen, maar met assistentie indien nodig”, vult Nathalie Valcke aan.

Ondertussen is de site in de Jonkvrouwstraat, waar vroeger de firma’s schoenen Driegelinck en Metro hun gebouwen hadden, in de laatste fase van ontwikkeling. De assistentieflats van The Princess zijn nu officieel geopend, maar ondertussen is de site al voor driekwart ingevuld. Er staan ondertussen al 19 huizen en 38 appartementen en die zijn zo goed als allemaal verkocht. Straks wordt gaat op het braak liggende stuk richting Prinsessestraat nog gestart met de bouw van 31 appartementen. “De oplevering daarvan wordt tegen eind 2024 verwacht”, zegt Christophe Verstraete van Vesta Devolpments. In totaal zullen er dus 150 wooneenheden zijn in de Jonkvrouwstraat.

Wie de assistentiewoningen wil ontdekken, voor eigen bewoning of als investering, kan een afspraak maken via www.wonenizegem.be. Adres: Jonkvrouwstraat 22, 8870 Izegem. Voor extra vragen, contacteer: Robbie Van Kerkhove, Verkoop Princess, robbie@wonenizegem.be – 0472 92 99 99 / Nathalie Valcke Zorgverantwoordelijke Princess via Kotee

nathalie.valcke@motena.be – 0471 22 13 68

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier