Assisen: “Ze leek volledig normaal” (apotheker)

Laurens Kindt

Op het assisenproces tegen Ann Vandekerckhove (46) uit Zwevegem, die beschuldigd wordt van de gifmoord op haar zoontje Ferre (8) in maart 2017, hebben vijf apothekers hun getuigenis afgelegd. In hun apotheken kocht de beschuldigde ether, het product waaraan Ferre Dewerchin overleed en waaraan de beschuldigde verslaafd was.

De eerste apotheker die de revue passeerde, was Rita Vercruysse van de gelijknamige apotheek in Zwevegem. “Ik ken Ann als klant in mijn apotheek. Zeker op het laatst kwam ze vooral om ether. Maar het was niet zo dat het mij opviel dat ze vaak kwam of grote hoeveelheden kocht. Ongeveer om de maand kwam ze haar drie flesjes bij vullen. Ik hield dat niet bij in een register omdat dit geen medicatie is. Ether kan ook gebruikt worden voor diverse doeleinden, ik heb er deze voormiddag nog verkocht”, klonk het. Apotheker Ilse Seynaeve uit de Otegemstraat kende Ann Vandekerckhove niet. Om te weten wat de beschuldigde bij haar kocht, moest de vrouw het afleveringsregister raadplegen. Daaruit bleek dat de beschuldigde slechts één keer twee flesjes had laten bijvullen in oktober 2016. “Mogelijk kocht ze in maart 2017 ook een flesje ether bij mij, maar zeker ben ik dat niet. Het kan ook iemand anders geweest zijn”, klonk het.

Altijd opgewekt

Apotheker Ruben Glorieux herinnerde zich Ann Vandekerckhove wel. “Ik wist meteen om wie het ging toen de politie me ondervroeg. Ze heeft een vijftal keren ether bij mij gekocht, door haar eigen flesjes te laten bijvullen. Wij werken met een klantenkaart, alles wordt altijd bij ons geregistreerd. Wij werken met zes in de apotheek, maar ik herinner me dat een collega haar wel vroeg waarom ze dat kocht. Ze zei dat het voor de grote kuis was en voor het ontsmetten van speelgoed. Ik wist dat ze verpleegster was en had dus geen argwaan. Ze was ook altijd vriendelijk en opgewekt. Ze kocht bij ons ook haar doordeweekse medicijnen, wij zijn als het ware haar huisapotheek”, zei de man. “Verdacht vond ik dat allemaal niet maar mochten we geweten hebben dat ze ook elders ether kocht, zou ik misschien wel iets opgemerkt hebben. Haar antidepressiva werkten goed, want ik heb haar nooit depressief gezien”, klonk het.

Duur kuisproduct

Zijn collega Adelinde Dierick noemde Ann Vandekerckhove ook een ‘vaste klant’. “Op regelmatige basis kwam ze ether halen. Soms twee à drie keer per maand, soms een hele tijd niet. Vanaf een bepaalde periode was het zo dat ze altijd wel een flesje ether meenam als ze kwam. Ik vond zelf dat het vrij grote hoeveelheden waren dat ze vroeg en ik vond het mijn plicht als apotheker om haar te vragen waarom ze dat kocht. Ze zei dat ze het gebruikte om mee te kuisen. Ik zei haar dat dit toch wel vrij duur was en dat er andere producten bestonden. Daarna kwam ze nog af en toe maar ik gaf ze nooit meer grote hoeveelheden mee. Ze aanvaardde dat, zonder commentaar”, klonk het. Op de vooravond van het overlijden van Ferre kwam Ann Vandekerckhove bij haar ook nog ether kopen. Ferre lag toen volgens de beschuldigde te slapen in de zetel, nadat hij overgegeven had. “Ik herinner me dat ze twee flessen wou laten bijvullen, maar ik gaf haar maar één mee. Ik heb niets aan haar gemerkt, ze was volledig normaal. Ze rook ook niet naar ether en leek ook niet onder invloed. Nooit trouwens”, zei de apothekeres.

Klantenkaart

Apothekeres Kirina Galle van Apotheek Expo, vlakbij het AZ Groeninge, herinnerde zich Ann Vandekerckhove ook nog als klant. “Toen ik haar naam las in de krant, wist ik wel om wie het ging. Uit de opzoekingen van haar klantenkaart bleek dat ze een paar keer bij ons ether had gekocht. Op de dag voor de feiten, kort na de middag, heeft ze bij mij twee flesjes ether van 250 milliliter laten bijvullen. Omdat ze twee keer kort na elkaar gekomen was, vroeg ik haar waarom ze het gebruikte. Ze zei dan dat het moest dienen om klevers af te doen. Ik wist helemaal niet dat er mensen zijn die verslaafd zijn aan ether”, aldus de apothekeres.

Deze namiddag komen onder andere nog de mensen van de school van Ferre getuigen, net als de psycholoog bij wie hij een tijd lang in behandeling was.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.