https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Assisen: “Ik heb Ferre in de steek gelaten, maar ik gaf hem geen ether”

Laurens Kindt

Op het assisenproces tegen Ann Vandekerckhove (46) uit Zwevegem, die beschuldigd wordt van de moord op haar zoontje Ferre (8) in 2017, heeft voorzitter Willem De Pauw de beschuldigde ondervraagd. “Ik heb heel veel spijt omdat ik verkeerd bezig was en Ferre in de steek gelaten heb. Maar ik heb hem geen ether gegeven”, hield ze vol.

Met enige vertraging omwille van een rechter die moest vervangen worden, heeft voorzitter Willem De Pauw beschuldigde Ann Vandekerckhove vanmorgen ondervraagd over de feiten waarvan ze beschuldigd wordt: de moord op haar zoontje Ferre (8) op 15 maart 2017 door hem ether toe te dienen. De voorzitter begon zijn verhoor met allerhande vragen over het leven van de beschuldigde. Daaruit bleek dat ze in haar jeugd als enig kind een eenzaam bestaan kende, volgens beschuldigde de reden waarom ze later in haar volwassen leven naar de fles greep. “Ik begon alcohol te drinken, thuis na mijn werk. Witte wijn, een fles op een avond. Later twee. Ik deed dat stiekem. De reden voor dat drinken? Ik had te weinig zelfvertrouwen, ik voelde me gelukkiger wanneer ik gedronken had. Een sociaal leven ontwikkelen, dat lukte mij niet. Ik was bang om te falen. Toen ik alleen ging wonen, verergerde mijn drankmisbruik nog. Ik begon kartons van drie liter witte wijn uit de Aldi te drinken. Eén per avond. Op het werk zorgde dat voor problemen omdat ik mijn kartons begon mee te nemen”, vertelde de beschuldigde.

In een roes

In 2012 was ze betrapt op het werk en moest ze afkicken. Eind 2015 begon de etherverslaving. Beschuldigde had in 2006 ambulancier Kenny leren kennen op het werk, twee jaar later werden ze de ouders van Ferre. Nog een jaar later trouwden ze maar twee jaar nadien was het huwelijk al voorbij. Dat zorgde bij Ferre, maar ook bij zijn moeder voor problemen. “Eind 2015, begin 2016 ben ik verslaafd geraakt aan ether. Door de spanningen omdat er geen communicatie was met de papa en de problemen die Ferre had. Ik voelde dan een roes, zoals bij alcohol. Ik deed het op een watje en ik inhaleerde dat. Ferre had al laten verstaan dat hij dat niet graag had. Ik had ook wel de indruk dat hij niet meer geloofde dat ik het gebruikte voor mijn koortsblaasjes. Midden 2016 is dat gebruik echt beginnen escaleren. Ik gleed langzaam aan weg in een depressie en begon mijn huishouden ook te verwaarlozen”, klonk het.

Waterkansje

Daarna kwam de voorzitter op de dag van de feiten. “Na mijn werk heb ik twee flesjes ether gekocht en heb ik wat boodschappen gedaan. Thuis snoof ik wat ether en ben ik Ferre gaan halen op school. Thuis deed hij zijn huiswerk, ik gaf hem een Kinder Bueno en wat poffertjes. Ondertussen deed ik de was en snoof ik verder ether. Ferre moest dan overgeven en is in slaap gevallen. Ik ben dan ook in slaap gevallen en om 19 uur wakker geworden. Ik zag dat mijn twee flesjes ether leeg waren en ben dan nog snel een nieuw gaan kopen. ‘s Morgens om vijf uur werd ik wakker om naar het toilet te gaan. Toen ik terugkeerde, zag ik dat Ferre helemaal onder het laken lag. Ik trok het weg en zag dat hij blauwe lippen had. Ik zag ook al lijkvlekken. Ik heb de hulpdiensten gebeld en ben beginnen beademen”, klonk het. “De hulpdiensten hebben u achttien minuten lang gecoacht, tot de MUG er was. Hebt u ook effectief beademd?”, vroeg de voorzitter. “Ja, zeker. Als moeder doe je dan alles, ook al is er maar een waterkansje”, aldus de beschuldigde.

Heel veel spijt

De voorzitter kwam daarop terug op enkele inconsistenties in de eerdere verklaringen van de beschuldigde. “U gaf het hem niet dus hij moet het zelf genomen hebben, is uw stelling. Hoe moeten we ons dat voorstellen? U zat daar allebei in de zetel?”, vroeg hij. “Ik denk dat hij het deed wanneer ik even mijn rug draaide”, klonk het antwoord. “U hebt ook een bekentenis afgelegd, maar weer ingetrokken. Waarom?”, vroeg de voorzitter. “Ik was moe, wilde ervan af zijn. “Dat was op aanraden van mijn toenmalige advocaat”, aldus de beschuldigde. “Hoe kijkt u nu terug op die hele zaak?”, wou de voorzitter nog weten. “Ik heb heel veel spijt, wetende dat ik verkeerd bezig was met die ether. Dat ik Ferre in de steek gelaten heb. Maar ik heb hem geen ether gegeven”, hield Ann Vandekerckhove vol.

Deze namiddag komen de politieagenten die als eerste ter plaatse waren hun getuigenis afleggen.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten