Assisen: “Huis van beschuldigde lag vol rommel en afval”

©KURT DESPLENTER Belga
©KURT DESPLENTER Belga

Op het assisenproces tegen Ann Vandekerckhove (46) is gebleken dat de woning van de beschuldigde een ware puinhoop was. Het huis lag bezaaid met allerhande rommel en afval, zoals heel wat lege etherflesjes. De vrouw uit Zwevegem ontkent dat ze haar zoontje Ferre Dewerchin (8) bewust de fatale dosis ether toediende.

Hoofdinspecteur Kevin Strobbe was die bewuste ochtend van 15 maart 2017 als eerste ter plaatse. De getuige verklaarde dat hij de voordeur met moeite openkreeg. “De gang lag tot bijna kniehoogte bezaaid met vuiligheid: pmd, karton, restafval. Het was eigenlijk een bizar gezicht.”

In de even vuile woonkamer werd het lichaam van het slachtoffer aangetroffen op het zetelbed. “Ik kon vaststellen dat het kindje al lijkstijfheid had. Ook de houding was redelijk verdacht, dus heb ik onmiddellijk beslist om mevrouw te arresteren.”

Op dat moment vroeg Vandekerckhove vooral wat er zou gebeuren met haar honden. “Ik heb die vrouw benaderd en toen heb ik gemerkt dat er een indringende etherachtige geur ontsnapte uit haar lichaam en uit haar mond.” Ook in de buurt van het lichaam merkte de hoofdinspecteur een gelijkaardige geur op.

Muizenuitwerpselen

Inspecteur Hans Vandenbossche stelde vast dat het hele huis een puinhoop was. “Je kon nauwelijks nog vaststellen dat de keuken een keuken was. Enkel de microgolfoven was nog beschikbaar.” Bovendien waren ook de bedden in de slaapkamers bezaaid met rommel en afval, waardoor beide betrokkenen in het zetelbed sliepen. In de slaapkamer van Ferre vonden de speurders ook sporen van muizenuitwerpselen.

De eerste vaststellers stonden ook stil bij de schijnbaar apathische houding van de beschuldigde. “Ik heb in het dienstvoertuig nogmaals gevraagd wat er gebeurd was, maar ze reageerde heel emotieloos. Er is daar eigenlijk geen traan gekomen”, aldus inspecteur Matthias Callens. Vandekerckhove verklaarde wel dat ze de papa van Ferre al verwittigd had. “Het is oké, ik bel u morgen wel terug”, zou die volgens haar gezegd hebben.

De politiemensen schrokken ook toen na enkele minuten al begrafenisondernemers op het toneel verschenen. Cédric Messiaen was een halfuur na het verwittigen van de hulpdiensten al opgebeld door Vandekerckhove. “Ze klonk heel normaal, het was een professionele melding. Nuchter en zakelijk inderdaad.” De vader en een medewerker van de getuige werden weggestuurd door de politie, die immers pas aan hun vaststellingen begonnen waren.

Lege etherflesjes

Het openbaar ministerie en de burgerlijke partijen hamerden op het feit dat de beschuldigde zou gezegd hebben dat Messiaen onmiddellijk moest komen. De getuige kon zich dat detail niet precies herinneren. “Het is niet onlogisch, want het is altijd dringend. Maar het is inderdaad niet zo gebruikelijk, nee. Kwestie van een goede service te leveren gaan wij wel altijd zo snel mogelijk ter plaatse.”

De foto’s van de woning lieten weinig aan de verbeelding over. Tussen het afval vonden de mensen van het labo in totaal 25 lege etherflesjes. In twee andere flesjes zat wel nog een beperkte hoeveelheid ether. Bij een nieuwe huiszoeking werden enkele weken later nogmaals 28 etherflesjes aangetroffen. Opvallend genoeg werden toen ook twee plastic flessen met sporen van ether ontdekt.

Bruine vlekken

Voorzitter Willem De Pauw stelde naar aanleiding daarvan enkele bijkomende vragen aan de beschuldigde. Vandekerckhove hield echter vol dat ze niet wist hoe de ether in de flessen was beland. Nochtans had ze daar in haar later ingetrokken bekentenissen wel een uitleg voor. “Ik heb dat gezegd omdat de politie niet wilde geloven dat hij het misschien zuiver had gedronken.”

De speurders van het labo stonden ook stil bij de bruinkleurige vlek braaksel vlak bij het hoofd van het slachtoffer. Kleinere bruine vlekken werden bijvoorbeeld ook op het dekbed, op de kussenslopen en op kleren van de beschuldigde aangetroffen. Een test wees uit dat er mogelijk bloed in de vlekken aanwezig was.

De volgende getuigen zijn de speurders die het eigenlijke onderzoek voerden.