Assisen Cattrysse: “Adriano is een heel zachtaardig persoon”

Op het assisenproces in Brugge tegen Adriano Neves (23) zijn de getuigenverhoren donderdag afgerond.

© BELGA

Ook de laatste getuigen omschreven de beschuldigde als een rustige en behulpzame jongeman. Neves staat terecht voor de roofmoord op Pierre Cattrysse (77) uit Sint-Kruis Brugge.

Sofie Brauwers leerde de beschuldigde in Brugge kennen in het uitgaansleven. “Hij was een hele goeie vriend, we zijn een tijdje heel close geweest. Hij wilde een relatie, maar ik niet. Hij heeft veel respect getoond voor mijn beslissing.” De jonge vrouw kon absoluut niet geloven dat Adriano Neves dergelijke feiten zou plegen. “Ik was enorm verbaasd, want ik kende hem als een heel zachtaardig persoon.”

De getuige zocht zelfs terug contact met Neves, om te kunnen vatten wat er precies was gebeurd. “Ik ging de eerste keer op bezoek op zijn verjaardag in 2014. Hij huilde toen hij over de feiten vertelde. Het kwam erop neer dat er toen financiële problemen waren. Er is met Pierre een discussie ontstaan. Hij heeft hem op de grond getrokken of geduwd.”

Relatie met vrouwelijke cipier

In 2007 volgde de beschuldigde extra begeleiding bij het maken van zijn huiswerk. “Ik weet dat er toen geen goede verstandhouding was met zijn halfbroer. Ik ben nog op huisbezoek geweest omdat Adriano niet naar huis wilde”, vertelde de zuster die hem toen begeleidde. Via brieven staat Neves nog steeds in contact met de non. “Ik heb hem steeds ervaren als een gast met een open, frisse kijk. Hij is menselijk en gevoelig tegenover zijn medemensen.”

Ook op zijn medegedetineerden maakte de beschuldigde een goede indruk. “Dat was een rustige en vriendelijke jongen. Hij had nooit problemen in de gevangenis. Hij werkte in de refter, als kapper en maakte kartonnen dozen. Hij belt me nu nog en soms schrijven we een brief.” Meester Luc Arnou, de raadsman van de burgerlijke partijen, merkte op dat Neves later omwille van een relatie met een vrouwelijke cipier werd overgeplaatst naar de gevangenis van Gent. De getuige was hier niet van op de hoogte.

Ongeval met vluchtmisdrijf

Een werkmakker bevestigde het positieve beeld van de beschuldigde. “Hij was rap van begrip en vlot in de omgang. Ik kan er niets negatiefs over zeggen.” Uiteindelijk werd Neves ontslagen voor onwettige afwezigheid, naar eigen zeggen omdat hij zonder rijbewijs toch sowieso zijn werk ging verliezen. “Een rijbewijs in een garage is zeker verplicht. Ik denk niet dat de baas begrip zou gehad hebben voor een rijverbod van 14 maanden.”

Die veroordeling voor een ongeval met vluchtmisdrijf lijkt een kantelpunt in het leven van de beschuldigde. Daarom vroeg zijn raadsman meester Johan Platteau bij de start van de zitting om dat dossier alsnog aan het assisendossier toe te voegen. Procureur-generaal Céline D’Havé zal het navragen, maar kon niet garanderen dat dit nog voor het einde van de debatten mogelijk zou zijn.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.