Assisen Catrysse: “Hij liet hem letterlijk en figuurlijk stikken”

© BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Adriano Neves (23) heeft de raadsman van de burgerlijke partijen zijn pleidooi gehouden. Volgens meester Luc Arnou had de jonge Angolees wel degelijk de bedoeling om Pierre Cattrysse (77) van het leven te beroven.

“De laatste dag kregen we hier een halve zaligverklaring van de beschuldigde. Maar dokter Hellebuyck heeft door dat het een kernpsychopaat is. De verdediging schildert hem hier af als een lokale dorpsidioot ingehuurd door justitie.” Meester Arnou probeerde daarom stap voor stap aan te tonen dat Adriano Neves in België helemaal geen zo’n vlekkeloos parcours aflegde.

Na enkele maanden bleef hij op zijn werk als garagist plots afwezig. “Na 8 juni 2012 heeft hij nog 24 kalenderdagen gewerkt. Waar is die vlijtige mens? Waar is Adriano het werkertje dan?” Ook tegenover zijn partners gedroeg hij zich niet altijd even voorbeeldig. “Van de vier heeft hij er drie geslagen. En de andere heeft hij bedrogen à volonté. Is dat echt zo’n lieve en charmante kerel?”

“Zachte heelmeesters maken etterende wonden”

“Op school is hij een voorbeeldleerling, tot hij een deur openstampt om een laptop te stelen. En toch blijft hij van iedereen krediet krijgen.” Het bleef ook niet bij die ene diefstal. “Hij was een jaar in België en hij had al een T-shirt gestolen. In 2010 steelt hij een usb-kabel in de Saturn.” Een jaar eerder had hij ook al een ongeval met vluchtmisdrijf veroorzaakt. “Dat meisje lag daar op de grond. Ze moest zich wegslepen of hij was er nog een keer over gereden. Vier misdrijven voor zijn 18de: dan heeft Hellebuyck gelijk dat het geen brave kerel is.”

Van de vier heeft hij er drie geslagen. En de andere heeft hij bedrogen à volonté. Is dat echt zo’n lieve en charmante kerel?

Volgens de raadsman van de familie Cattrysse ontstond het plan van de beschuldigde al twee maanden voor de feiten. Op dat moment kreeg hij plots grote sommen geld op zijn rekening. “En in november zet hij de Opel Corsa van Pierre al te koop ‘wegens sterfgeval’. Wie doet nu zoiets?” Daarna ging Neves ook nog eens aan de haal met de bankkaart van het slachtoffer. “Opa vergeeft hem en die tweede kans wordt zijn doodvonnis. Zachte heelmeesters maken etterende wonden.”

Vlucht naar Macau goed voorbereid

Meester Arnou merkte op dat Adriano Neves zijn vlucht via Portugal naar Macau goed had voorbereid. De ochtend van de feiten kwam hij een prijs overeen voor de wagen van het slachtoffer. “Het geweld was gepland. De tape en de usb-kabel zaten in zijn rugzak. Pierre heeft waarschijnlijk nog iets gezegd en zeker naar hem gekeken, maar in de ogen van Neves stonden alleen nog dollartekens.” Daarna ging de beschuldigde op rooftocht en deed hij nog twee plastic zakken over het hoofd van Cattrysse. “Dan weet je dat hij niet meer kan ademen. Als hij nog niet dood was, heeft hij hem letterlijk en figuurlijk laten stikken.”

Tenslotte hekelde de advocaat van de burgerlijke partijen ook de houding van Neves na de feiten. “Hij dumpt het lichaam op een plaats waar je al een vrachtwagen met een passagier met verrekijker nodig hebt om hem te zien liggen.” De volgende dag leverde de beschuldigde de Opel Corsa rustig af in een garage in Arendonk. “Hij koopt in Brussel met de buit nog snel een Playstation Vita van 250 euro. Ahja, hij moest toch spelletjes kunnen spelen op de bus naar Lissabon.”

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier