Asielhond Laika herstelt na dure operatie, steunactie brengt 12.000 euro op

Laika, hier na de eerste ingreep. © gf
Redactie KW

Laika is een tweejarige Bulgaarse herder die in dierenasiel Ganzeweide in Koksijde verblijft en twee nieuwe heupen nodig heeft. Sabine Van Paemel deed een oproep tot steun en dat bracht maar liefst 12.000 euro op.

“Niet te geloven dat we in volle coronacrisis toch zoveel bijeen konden krijgen. Ik vreesde dat mensen zich het lot van Laika minder zouden aantrekken, maar er zijn gelukkig nog mensen met een hart voor dieren“, vertelt een blije Sabine Van Paemel, vrijwilligster bij Ganzeweide, die Laika nu tijdens zijn herstelperiode opvangt. “Intussen is de eerste operatie achter de rug en goed geslaagd, vandaag is Laika ook medicatievrij, de eerste dag. Het gaat goed. Nu sta ik voor de volgende uitdaging: Laika weerhouden om te ravotten met onze andere hondjes. Nu spelen is nog te gevaarlijk. Eerst moet zijn bot voldoende aan de prothese gegroeid zijn, voor er ook maar sprake van ravotten kan zijn. Nu moet hij vooral rustig en stil zijn wat voor een jonge hond niet zo makkelijk is”, legt Sabine uit.

Moeilijk afscheid

“De revalidatie zal ongeveer drie maanden duren en dan moet de tweede heup worden geopereerd. Wanneer ook de revalidatie hiervan voorbij is, zal Laika klaar zijn om eindelijk dan naar zijn definitieve thuis te vertrekken. Ik ben er zeker van dat we snel een goede thuis voor Laika zullen vinden. Zelf kan ik Laika jammer genoeg niet houden. We zijn echt al aan haar gehecht, maar met een kunstgalerij en al een aantal kleine honden in huis is het niet te doen. Het zal moeilijk zijn om afscheid te nemen maar het kan nu eenmaal niet anders.”

Nieuw leven

Dankzij de actie voor Laika heeft het asiel een fonds opgericht voor de duurdere ingrepen die soms bij de dieren van het asiel moeten gebeuren. “De kosten van dierenartsen lopen jaarlijks op tot 30 à 35.000 euro. Vorige week hebben we, dankzij de vele milde giften, een katje kunnen laten opereren aan haar pootje, dat zou anders heel moeilijk geweest zijn.” De dankbaarheid naar alle mensen die Laika steunden is groot. Dankzij hen heeft deze jonge hond weer zicht op een vrolijk leven in een nieuw gezin. (ACK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier