Asiel Ganzeweide kan uitbreiden: “Nu kunnen we dieren nog meer bieden”

Voorzitter André Lycke staat met vrijwilligster Paula De Grande, dierenverzorgster Karolien Schreel, vrijwilligster Janne Levecque en hond Sky op de plek waar de uitbreiding komt. © WVH
Wouter Verheecke
Wouter Verheecke Medewerker KW

Hoewel Dierenasiel Ganzeweide nu al 3,5 jaar op de nieuwe stek op het Oud Munitiedepot actief is en daar over de modernste technologieën beschikt, moest er nog een tweede bouwfase gerealiseerd worden. Die komt nu in een stroomversnelling door twee recente nalatenschappen. Het moment voor voorzitter André Lycke (65) en zijn medewerkers om eens stil te staan bij de huidige werking.

De oorspronkelijke plannen rond de verhuizing en de nieuwbouw van Dierenasiel Ganzeweide dateren van 2012.

“Toen we hier eind 2015 onze intrek namen, was onze eerste bekommernis om in regel te zijn met de verstrengde wetgeving en tegelijk geen afbreuk te doen aan onze werking. We wilden dus het comfort blijven garanderen voor zowel mens als dier. Daarom stelden we de bouw van een extra blok en een passerelle wijselijk uit tot een tweede fase, net als de plaatsing van zonnepanelen op het groen dak. We gingen daarbij uit van onze eigen gegevens, maar ondertussen stellen we twee grote veranderingen vast. Net als voor alle huishoudens, is ook voor ons de elektriciteitsrekening fors gestegen en door de verplichte chips zien we een verschuiving van de kortverblijven naar de langverblijven”, begint André.

Nood aan zonnepanelen

Er is dus een versnelde nood aan die zonnepanelen om de elektriciteitskosten te beperken. Die kunnen er nu snel komen dankzij twee testamentaire beschikkingen.

We denken na hoe we leefruimten voor de dieren kunnen nabootsen

“Veel mag ik daar niet over kwijt, maar het gaat om twee mensen zonder kinderen die allebei in Koksijde overleden zijn. De ene persoon was bekend bij ons asiel, de andere helemaal niet. We krijgen geregeld dergelijke nalatenschappen, maar nu gaat het om een hele grote som: 700.000 euro. Een flinke meevaller voor onze zogeheten oorlogskas, want daarmee kunnen we de tweede bouwfase integraal realiseren. We moeten hierdoor geen twee tot drie jaar meer wachten. Voor ons part kunnen de werken volgend jaar al starten”, glundert de voorzitter.

Huiselijke sfeer

Voor de verplichte chips is er nog geen pasklaar antwoord. “Door de chips worden veel gevonden dieren die bij de brandweer of politie terechtkomen, meteen weer teruggebracht naar hun baasjes. Die komen dus niet meer bij ons terecht. De dieren die we hier wel nog opvangen, blijven gemiddeld langer. Die hebben dikwijls medische- of karakterproblemen”, weet André.

De workload wordt er daarmee echter niet kleiner op. “De nieuwe realiteit is dat wij veel tijd en middelen in die dieren moeten stoppen, opdat ze klaar zouden zijn voor een nieuwe thuis. Zo vergroten we hun adoptiekansen. Voor dat therapeutische aspect denken we er bijvoorbeeld aan om hier een huiselijke sfeer te creëren en de dieren enkele algemene gedragsregels aan te leren. Het is niet onze bedoeling om livings na te bootsen, maar we willen wel nagaan of het werkbaar is om hen meer vrijheid te geven, samen te steken in grote rennen of meer in contact te brengen met mensen. We willen de dieren waar mogelijk dus uit hun hok halen, om hen zo beter klaar te stomen op hun volgend verblijf”, besluit de voorzitter. Wordt vervolgd!

Ganzeweide in cijfers

– Dierenasiel Ganzeweide is in 1978 opgericht in Veurne. Voorzitter André Lycke is de enige die is overgebleven van de originele stichters.

– Het asiel is tegenwoordig goed voor zo’n 16.000 overnachtingen per jaar.

– Vandaag werken er 2 dierenartsen, 4 vaste medewerkers en 40 à 50 vrijwilligers.

– De werkbudgetten komen vooral van subsidies, sponsoringen en giften van sympathisanten. Vanaf 40 euro is er een fiscaal attest verkrijgbaar.

– Meer info: www.ganzeweide.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier