Fase 1 van de renovatie van sportzaal Rethorica in de Nieuwstraat is gestart. De firma IRS uit Ninove is met vier personen begonnen aan het wegnemen van het huidige dak: 1.300 vierkante meter aan asbesthoudende platen. Het nieuwe dak zal geïsoleerd zijn, iets wat nu niet het geval was. "Het is 100 procent zeker dat er asbest in dit dak zit", zegt zaakvoeder Christiaan Haegeman. "Of dat een risico vormt voor de omwonenden? Ik ga er van uit van niet. Wij hebben veel ervaring met het wegnemen van zulke daken. We doen namelijk niet anders. De platen niet breken, ze niet in stukken zagen en er niet in boren, is de boodschap. Sommige opdrachtgevers vragen een asbestmeting tijdens de werken. De meting en analyse van de gegevens kosten 550 euro. Maar dat werd door het Alveringemse gemeentebestuur niet gevraagd. Geen nood, wij werken vakkundig. En duimen maar dat het woensdag niet al te veel regent."

Berging

De aanpalende berging pal naast de sportzaal wordt onaangeroerd gelaten. "Het dak van die berging bevat geen asbest, maar de platen zijn volgens de deskundige mening van de zaakvoerder van IRS gescheurd van boven tot beneden. Het doorzichtige gedeelte van het dak is ook erg vervormd door de warmte van de zon. "Het dak doet nog zijn werk. Maar het zal er misschien ooit wel binnen regenen", meent Christiaan Haegeman.

Eens dat het nieuwe dak er op ligt, wordt in de loop van volgende week nog de vier muren vanaf de buitenkant in een isolerend omhulsel gestoken.

(AB)

Fase 1 van de renovatie van sportzaal Rethorica in de Nieuwstraat is gestart. De firma IRS uit Ninove is met vier personen begonnen aan het wegnemen van het huidige dak: 1.300 vierkante meter aan asbesthoudende platen. Het nieuwe dak zal geïsoleerd zijn, iets wat nu niet het geval was. "Het is 100 procent zeker dat er asbest in dit dak zit", zegt zaakvoeder Christiaan Haegeman. "Of dat een risico vormt voor de omwonenden? Ik ga er van uit van niet. Wij hebben veel ervaring met het wegnemen van zulke daken. We doen namelijk niet anders. De platen niet breken, ze niet in stukken zagen en er niet in boren, is de boodschap. Sommige opdrachtgevers vragen een asbestmeting tijdens de werken. De meting en analyse van de gegevens kosten 550 euro. Maar dat werd door het Alveringemse gemeentebestuur niet gevraagd. Geen nood, wij werken vakkundig. En duimen maar dat het woensdag niet al te veel regent."De aanpalende berging pal naast de sportzaal wordt onaangeroerd gelaten. "Het dak van die berging bevat geen asbest, maar de platen zijn volgens de deskundige mening van de zaakvoerder van IRS gescheurd van boven tot beneden. Het doorzichtige gedeelte van het dak is ook erg vervormd door de warmte van de zon. "Het dak doet nog zijn werk. Maar het zal er misschien ooit wel binnen regenen", meent Christiaan Haegeman.Eens dat het nieuwe dak er op ligt, wordt in de loop van volgende week nog de vier muren vanaf de buitenkant in een isolerend omhulsel gestoken.(AB)