Artsen van AZ Damiaan schitteren in Topdokters en Misdaaddokters

Geriater Ann Vandenbroucke en prof. dokter Geert Van Parys. © GLO
Gillian Lowyck

Maar liefst twee artsen die actief zijn in het AZ Damiaan zijn te bewonderen op televisie. Geriater Ann Vandenbroucke is te volgen in ‘Topdokters’ en wetsdokter Geert Van Parys in de nieuwe reeks ‘Misdaaddokters’. Hun vakgebieden liggen ver uit elkaar, maar één dingen hebben ze alvast gemeen: de passie waarmee ze hun job doen.

Twee dokters, twee verschillende mensen. Dat je geriater Ann Vandenbroucke uit Ieper ooit nodig hebt, is best denkbaar, als je maar oud genoeg wordt. Bij professor dokter Geert Van Parys is de kans kleiner. Hij is in het AZ Damiaan aan de slag als patholoog-anatoom. “Hier onderzoek ik of bepaalde weefsels uit het lichaam kwaadaardig zijn of niet”, legt hij uit.

Pittige details

Maar naast zijn job in het ziekenhuis en aan de Universiteit van Gent waar hij gerechtelijke geneeskunde en medische criminalistiek doceert, is de Dammenaar ook dag en nacht bereikbaar. “Ik geef advies aan de magistraat over de doodsoorzaak en besluit of het al dan niet gewelddadig was.” Hij werkte mee aan bekende zaken zoals de Kasteelmoord, de zaak Bernard Wesphael en de Kruisboogmoord. “Bij de Kasteelmoord wist ik al na tien minuten dat het om moord ging. Hoe ik dat wist, leg ik uit in het programma, zonder al te veel in details te treden natuurlijk.”

In het nieuwe programma Misdaaddokters praat Gilles De Coster met medische specialisten die het verhaal achter de zware misdaad reconstrueren. “Ik zeg bijna altijd nee tegen interviews”, glimlacht Geert Van Parys. “Maar ik wilde deze keer wel meewerken omdat ik het programma Strafpleiters gezien had. Ik vond het een interessante manier van aanpak, zonder sensatie. Want ik kan geen pittige details vertellen. De meeste zaken lopen nog en ik ben gebonden aan medisch en juridisch geheim. “Ik heb gekozen voor dit beroep omdat het net meer wetenschappelijk is dan andere domeinen van de geneeskunde. Het is meer analytisch en dat vind ik heel boeiend. Ik kom ook overal en zie alles; van de gekste levensomstandigheden tot de triestigste huisjesmelkerij.”

Bij de Kasteelmoord wist ik al na tien minuten dat het om moord ging – dokter Geert Van Parys

“En ik krijg dan weer energie van het menselijke aspect, van het omgaan met patiënten”, lacht dokter Ann Vandenbroucke. Zij is aan de slag als geriater, een specialist in het behandelen van oudere mensen. “Een vakgebied waar vaak nog misverstanden over bestaan en waar ook wat denigrerend op neergekeken wordt. En dat terwijl we hier écht mooi werk verrichten. Ik viel haast van mijn stoel toen ze me belden met de vraag of ik wilde deelnemen aan het programma. Dit is dus mijn kans om te tonen wat geriatrie écht inhoudt. Hier moeten wij een beetje van alles weten. Het hele menselijke lichaam is complex, maar uiteraard werken we wel samen met de andere specialisten. We werken multidisciplinair en kijken naar de mens in zijn geheel. Het is voor mij een uitdaging om met zo weinig mogelijk invasieve middelen een diagnose te kunnen stellen.”

Hoewel prof. dr. Geert Van Parys geen contact heeft met patiënten zoals een geriater, haalt hij ook erg veel voldoening uit zijn job. “Er wordt vaak gezegd dat wij achter de feiten aanhollen. Maar dankzij onze onderzoeken kunnen we ook mensen verwittigen in het belang van de volksgezondheid. Denk bijvoorbeeld aan CO-vergiftigingen of wanneer een nieuwe soort drugs op de illegale markt is.”

Veel voldoening

Voor dokter Vandenbroucke staat het contact met de mens centraal. “Ik krijg energie als ik mijn zaalronde kan doen en met de mensen kan spreken en hen weer moed kan geven. We kunnen hier echt veel betekenen voor iemand. Met hier en daar wat aanpassingen, zie je die mensen soms helemaal herleven. De kunst is te vinden waar het fout zit, het wankel evenwicht tussen de verschillende systemen bewaken en de medicijnen op punt stellen. Geriatrie is misschien niet zo exotisch en lucratief als andere branches, maar er is heel veel voldoening”, vertelt de enthousiaste dokter.

Topdokters is elke maandag te zien om 20.35 uur op Vier, Misdaaddokters speelt zes weken lang, vanaf woensdag 6 februari om 21.15 uur op Canvas.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier