Artmarkt en Zomerbraderie in één weekend: “We brengen kunst naar het grote publiek”

"Nieuw vanaf dit jaar zijn de workshops graffiti, model- of portrettekenen en pottendraaien", vertellen de organisatoren. © BRU
Redactie KW

Op zaterdag 1 en zondag 2 juni kan je opnieuw snuisteren tussen kunst en koopjes in het centrum van Kuurne. Op zaterdag wordt het Marktplein ingepalmd door oude beroepen, terwijl op zondag een recordaantal beeldende kunstenaars er hun talent zullen demonstreren. In de centrumstraten zelf bieden de plaatselijke handelaars hun eerste koopjes aan.

Al voor het dertiende jaar op rij slaan de Kunstkring Evariste Carpentier en het Braderiecomité de handen in elkaar om de jaarlijkse ArtMarkt en zomerbraderie te organiseren. De ArtMarkt zag dertien jaar gelegen het levenslicht en was de opvolger en erfgenaam van de Artiestenfoor, die voor de eerste keer werd georganiseerd in 1969, en de Kleurdag. Op zaterdag wordt het accent gelegd op het tonen en beoefenen van oude beroepen, terwijl op zondag de beeldende kunsten in de kijker worden geplaatst. “Met de ArtMarkt proberen we kunst naar het grote publiek te brengen”, vertelt Annie Messely van Kunstkring Evariste Carpentier.

workshops

“Komende editie van de ArtMarkt wordt zeker een topper gezien niet minder dan 74 kunstenaars uit zeer gevarieerde kunstdisciplines zoals schilders, pottendraaiers, keramisten, steen- en houtkappers, graffitispuiters, tekenaars, stoffenkunstenaars en juwelenontwerpers zich reeds inschreven. Nieuw vanaf dit jaar zijn op zondag de workshops graffiti, model- of portrettekenen en pottendraaien waaraan de bezoekers kunnen deelnemen. Daarnaast staat, ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de Kunstkring, een tentoonstelling op het programma in onder meer het Oud Gemeentehuis, de etalage van Schoenen Verbeke en in het pand van het voormalige Chinese restaurant gelegen in de Kerkstraat.”

jeugdatelier

Naast deze tentoonstelling exposeert ook het Jeugdatelier Kuurne de werkjes van 100 kleine kunstenaars onder het thema No place like home in Huis Reizen Doris gelegen in de Kon. Elisabethstraat 10. Deze twee tentoonstellingen zijn ook vandaag, vrijdag, al toegankelijk.

Straatorkesten

“Net als tijdens alle voorgaande edities staat ook nu opnieuw gezelligheid voorop”, weet Nancy Parmentier van het braderiecomité. “Naast de eerste koopjes in de Kuurnse centrumstraten zorgden we ook opnieuw voor heel wat straatanimatie. Op zaterdagnamiddag ontvangen we straatorkest Goe Beezig en clown Serge Lino die ballonnen omtovert tot prachtige kunstwerkjes. Daarnaast kunnen de bezoekers van de ArtMarkt ook kennismaken met diverse oude ambachten. Op zondag zorgt straatorkest Goe Vals en uit de mate voor de nodige gezelligheid op en rond het marktplein en in de centrumstraten.” (BRU)

Info: www.artmarktkuurne.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.