Arthur en Marie zijn West-Vlaamse topvoornamen van 2015

Redactie KW

Arthur, Lucas en Leon zijn in West-Vlaanderen de meest gegeven jongensnamen van 2015. Bij de meisjesnamen vormen Marie, Elise en Juliette de top drie.

Dat blijkt uit de analyse van 2.417 verschillende voornamen, die vorig jaar aan ongeveer 8.000 West-Vlaamse kindjes gegeven werden en die – al voor de twintigste keer – verschijnt in een speciale babybijlage bij Krant van West-Vlaanderen.

Bij de jongens maakt Arthur een einde aan acht jaar ‘heerschappij’ van Mathis. Ook bij de meisjes is er met Marie een nieuwe nummer 1, voor de derde keer op rij al, na Elise in 2013 en Louise in 2014.

Opmerkelijk: ook 100 jaar geleden en meer waren Arthur en Marie bij ons de populairste namen. Het is een van de trends: heel wat oude namen worden ‘gerecycleerd’. Zoals in de top tien bij de jongens ook Leon, Jules of Victor. Bij de meisjes Louise en Emma of iets verder Alice, Anna, Clara, Elodie…

Unieke en speciale namen

Een andere trend is dat vele ouders hun kind een ‘unieke’ naam willen geven. Maar liefst 1.500 voornamen komen maar één keer voor: dat is meer dan 6 op de 10.

En als er veel unieke namen zijn, zitten er ook wel héél speciale tussen… Of wat gedacht van Coco-Lisette, Ella’noä, I’Layza, Shaïnys, Derin-Su of… Malonne? Let wel: het gaat níét om kinderen met buitenlandse familienamen.

En Vlaamse voornamen? “Die moeten we bijna met een vergrootglas zoeken”, zegt voormalig hoofdredacteur Noël Maes, die voor het twintigste jaar op rij de West-Vlaamse voornamen onderzoekt. “Je vindt ze niet in de top 20. Bij de meisjes eindigen onder meer Noor, Lieze, Fien en Nel het dichtst; bij de jongens Gust, Stan, Seppe en Lowie. Eigenaardig. Terwijl onze allochtone medebewoners – ook diegenen die perfect geïntegreerd zijn – vasthouden aan voornamen uit hun cultuur, gaan veel West-Vlamingen het zo ver mogelijk van hun cultuur zoeken…”

(NOM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.