Art director Joris Devos uit Roeselare ontwikkelt Foodoo-platform

Joris Devos: “Ik had een te grote drang om 100 procent creatief te zijn.”©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Joris Devos: “Ik had een te grote drang om 100 procent creatief te zijn.”©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Peter Soete

Als art director en fotograaf heeft Joris Devos uit Roeselare van zijn hobby zijn beroep kunnen maken. Naast Artic Fox dat mikt op non-food fotografie en branding, is er ook Foodoo. Joris toont daar, samen met een chef en een andere art director, zijn passie voor voeding.

Ben jij al van kleins af een creatieve, scheppende mens?

Joris Devos : “Van het eerste leerjaar trok ik al naar de tekenacademie en ik heb tien jaar academie gevolgd. Drie basisjaren en daarnaast aquarel, kunstschilderen, schilderen naar levend model, ik heb het allemaal gevolgd.”

Je volgde overdag nochtans geen kunstonderwijs?

“Neen, ik volgde Wetenschappelijke A in de VMS, een sterke wiskundige richting. Maar onderhuids moet mijn liefde voor kunst zeker aanwezig geweest zijn. Ik wilde dan ook na mijn middelbaar naar Sint-Lucas in Gent. Ik had een compromis gesloten met mijn ouders dat ik er voor architect zou studeren maar na een jaar wilde ik dat niet verder doen. Ik had een te grote drang om 100 procent creatief te zijn. Dus begon ik na een jaar met de richting publiciteitsfotografie waar ik de helft van de tijd fotografie leerde en de andere helft grafisch ontwerp onder de knie kreeg. Dat was eigenlijk een opleiding tot art director, ja.”

Met Artic Fox en Foodoo focus je professioneel op twee verschillende zaken?

“Artic Fox zijn alle non-foodprojecten terwijl Foodoo alles groepeert rond voeding. Vooral dat laatste is een platform dat nog steeds groeit. Wij werken momenteel met drie personen rond Foodoo: chef Tom Cosaert, copywriter en art director Tom en ikzelf als art director. We zijn alle drie bezeten door voeding en proberen dat zo mooi mogelijk in beeld en onder woorden te brengen. Om het een beetje eenvoudig te stellen: samen met de klant werken we een volledig concept uit. Chef Tom bedenkt dan de recepten en bereidt die in onze keuken in het atelier, ik fotografeer die en de andere Tom zoekt er de juiste slogans en woorden voor.”

Zeven jaar geleden was er nog geen sprake van Foodoo maar kreeg je al een mooie internationale erkenning als fotograaf met ‘Patisserie met fruit’, het boek van bakker en patissier Kris Goegebeur. Was dit een aanzet naar meer?

“Ongetwijfeld want toen besefte ik dat het echt wel kon lukken en dat we onze ideeën moesten uitvoeren. Samen met mijn schoonouders hebben we een oud fabrieksgebouw gekocht. Zij hebben een deel afgebroken en er een woning op gebouwd terwijl ik in het resterende deel een atelier, een fotostudio en semi-professionele keuken heb voorzien. Ik heb zelfs een tijdje later nog een stuk kunnen bijkopen waardoor het atelier nog iets groter is. Ik werk nu drie jaar vanuit dit pand in de Middenstraat. En Foodoo smaakt naar meer, letterlijk en figuurlijk.”

Je hebt ook een project lopen met Jurgen Ingels, de topinvesteerder die ook uit Roeselare afkomstig is. Hoe ben je bij hem terecht gekomen?

“Ik ken Jurgen al van de lagere school. We zaten samen in de Vikingschool en, samen met een andere vriend Renaat Vanlerberghe die architect is, zijn we naar de VMS getrokken. We zijn altijd vrienden gebleven en twee jaar geleden hebben we samen een reünie georganiseerd voor onze klasgenoten van de lagere school.”

Wat werk je precies uit met Jurgen?

“Dat is ‘The Art of Finance’. We nemen twaalf echt bekende meesterwerken en linken dit door subtiele veranderingen en op een speelse manier aan het businessmodel van Jurgen. Ook anachromismen zijn ons niet vreemd want zo geeft een geldschieter op een Van Eyck-schilderij een credit card cadeau aan zijn echtgenote.”

“Dit smaakt naar meer, letterlijk en figuurlijk”

“En De Schreeuw van Munch wordt een schreeuw van geluk na een goede belegging. Het worden in totaal twaalf bewerkingen van bekende meesterwerken van Van Eyck, Jeroen Bosch, Da Vinci, Andy Warhol, Dali, …”

“Het zullen elf schilderijen zijn die geschilderd zijn door kunstschilder Filip Ramon, ook afkomstig uit Roeselare maar die nu in Kortrijk woont en één zeefdruk van Andy Warhol. Ik zal die zeefdruk zelf maken.”

Er zijn nu al zes werken afgewerkt. Wanneer is de rest klaar?

“Tegen de zomer en dan is het de bedoeling dat we een tentoonstelling organiseren. In Roeselare? Misschien, waarom niet? Jurgen en ik zijn net als schilder Filip afkomstig van Roeselare en het zou wel leuk zijn om dat in onze thuisstad te organiseren.”

“Roeselare is precies groot genoeg en perfect gelegen”

Waar zien we Joris Devos binnen vijftien jaar?

“Nog steeds in Roeselare en bezig met Foodoo dat een mooi platform met veel mensen is geworden. Misschien dat mijn oudste zoon dan al de fakkel heeft overgenomen. Hij is nu al zeer creatief en in deze coronatijden hebben we zelf een bordspel uitgedacht en gemaakt.”

Is Roeselare groot genoeg voor Joris Devos en zijn plannen?

“Absoluut. De stad is precies groot genoeg en is goed gelegen. Ik moet echt niet vanuit Brussel of Antwerpen werken om me professioneel verder te ontplooien.”

Privé

Geboren in Roeselare op 10 juni 1971. Partner van Isabelle Billiet, twee kinderen: Lennart (9) en Sigurd (5). Dit gezin woont in de Stationsdreef in Roeselare.

Opleiding

Lager onderwijs in de Vikingschool, middelbaar onderwijs in de VMS (Wetenschappelijke A), hoger onderwijs Sint-Lucas Gent (architectuur en dan publiciteitsfotografie). Tien jaar werkzaam bij een reclamebureau als grafisch ontwerper, zelfstandig van 2006.

Vrije tijd

fotografie, citytrips

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier