Arno lijdt aan pancreaskanker

foto Belga © belga
Redactie KW

Rockicoon Arno lijdt aan pancreaskanker. De Oostendse muzikant, die donderdag nog een Lifetime Achievement Award kreeg op de MIA’s voor zijn indrukwekkende carrière, moet binnenkort onder het mes.

Arno maakt het nieuws bekend in weekendinterviews met De Standaard en Le Soir en aan het persagentschap Belga. Begin november werd ontdekt dat hij aan een vroeg stadium van pancreaskanker lijdt. De in Oostende geboren rockartiest kreeg al een chemokuur en moet volgende week een zware operatie ondergaan. Daarna zal hij zes weken buiten strijd zijn, maar vervolgens staan wel weer concerten gepland.

Een deel van zijn tournee ‘Santeboutique’, naar aanleiding van zijn nieuwe cd, is uitgesteld, maar Arno blijft wel optreden. In januari speelde hij drie avonden op rij de Ancienne Belgique plat. Net voor de operatie staat er nog een concert in Parijs gepland.

Muziek redde mij

De muziek redde mij, tot op vandaag“, vertelt Arno. “De mensen die weten dat ik kanker heb, vragen zich af waarom ik op een podium sta. Maar tijdens en na een concert heb ik meer energie dan ik vandaag heb. Zelfs alleen al door te weten dat er een concert aankomt, word ik energieker. Ik ben verslaafd aan optreden.”

Hoe Arno reageerde, toe hij de diagnose hoorde? “Ik heb dat zo goed als meteen aanvaard. Dat ik kanker heb èn dat het binnenkort gedaan kan zijn. De mensen rondom mij hebben er meer van afgezien dan ik. (…) Wat vandaag telt, is het nu. Gisteren is dood, morgen bestaat niet, ik leef nu. Echt waar, ik wil positief zijn. Profiteren, zeker omdat die finaliteit erbij gekomen is.”

Moeilijke operatie

“Na de chemo is de tumor niet meer gegroeid. Ze hebben me gezegd dat hij op een heel moeilijke plaats zit en dat het een moeilijke, lange operatie wordt. Verder wil ik het allemaal niet weten. Hij zit nu toch in mij, ik laat hem gerust. Mensen stellen me allerlei alternatieve geneeswijzen voor, met champignons en zo. De ene zegt het zo en de andere anders. Ik vertrouw mijn dokters, ze verzorgen me goed. Ik heb geen schrik, want ik zal slapen tijdens die operatie. Ik zie wel.”

Onze redactie had het gerucht van Arno’s ernstige gezondheidsproblemen al eerder opgevangen. We confronteerden hem ermee in de aanloop naar de MIA’s. Maar toen kregen we een lakoniek antwoord: “Ik ben in verwachting, hé. Bel naar mijn gynaecoloog, die zal het bevestigen.” Wellicht wou Arno het nieuws niet bevestigen voor de uitreiking van de Lifetime Achievement Award.

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier