Arne Van Belle vervolledigt dienst Mens en Vrije Tijd

Met Arne Van Belle – vooraan links op de foto - is de gemeentelijke dienst Mens en Vrije Tijd compleet. We herkennen nog diensthoofd Meloika Verweirder, Leo Bonte, Paul Denys, Simon Tertooy en Thea Marchand. (foto AB) © Anne Bovyn
Redactie KW

Arne Van Belle is de nieuwste en laatste aanwinst bij de gemeentelijke dienst Mens en Vrije Tijd van Alveringem. Hij wordt in het gemeentehuis verantwoordelijk voor communicatie, informatie en lokale economie. Arne is communicatiewetenschapper en informaticus van opleiding, én ondernemer in bijberoep. “Goede communicatie moet tijdig, transparant en volledig zijn.”

“Ik ben 41 jaar en woon samen met Ellen Ollevier en onze dochters Oone (8) en June (8 maanden) in de schoonste straat van Alveringem: het Appelstraatje, op een boogscheut van het gemeentehuis. Ik heb communicatiewetenschappen gestudeerd aan de VUB, met aansluitend een extra jaar informatietechnologie. Tot slot pikte ik nog een aanvullende opleiding bedrijfseconomie aan de KU Leuven mee. Daarmee vonden mijn sponsorende ouders dat het welletjes was.”

Je komt over van een goed draaiend reclame- en ontwerpbureau in Veurne. Had je het daar gezien?

“Het is niet dat ik het daar moe-moe was, zeker niet! Ik werkte er sinds 2017 en daar is een hele wereld voor me opengegaan. Ik deed er de planning van de opdrachten, volgde projecten en medewerkers op, nam sociale media en nieuwsbrieven voor mijn rekening… Tot ik in het najaar van vorig jaar de Alveringemse vacature zag.”

“Mijn kerntaken zouden lokale economie en communicatie zijn. Ik had het gevoel dat dat mijn droomjob kon zijn! Omdat alles wat mij boeit in deze job vervat zit: sociale media, communicatie, ondernemerschap, werken in eigen gemeente… Ik kan nu te voet of met de fiets gaan werken. Hoe leuk is dat! Ik ben gelukkig in Alveringem. Voortaan kan ik dat ook uitstralen vanuit het gemeentehuis naar de inwoners toe.”

Je zegt van jezelf dat je een creatief persoon bent. Leg even uit.

“Ik ben medeoprichter van Oudlander festival Alveringem, een eendagsevenement met harde maar toegankelijke rock. En ik ben tijdens de coronapandemie ook zelf ondernemer geworden. Samen met een vriend bracht ik een bier op de markt. Het slaat aan! (glimlacht) Ik werk pas drie weken op het gemeentehuis, maar ik heb een goed gevoel. Diensthoofd Meloika staat open voor vernieuwing en voor mijn eerste ideeën. Ik krijg vrijheid en verantwoordelijkheid om mijn job te doen. Nu leggen we de laatste hand aan de zomerbrochure, die komende maandag 14 maart in de Kwelle aan de toeristische actoren wordt voorgesteld.”

Inwoners ervaren gemeentelijke communicatie wel eens als een pijnpunt. Wat is jouw mening?

“Recent werd in onze straat een nieuwe parking aangelegd. En ik herinner mij toch een briefje in de bus daarover. Goede communicatie en informatie naar de inwoners toe is belangrijk. Die moet tijdig, transparant en volledig zijn.”

“Je mag ook niemand vergeten. Ik behoor tot de generatie die graag alles digitaal en van thuis uit regelt, maar je moet ook de mensen bedienen die geen computer hebben en naar het gemeentehuis komen. Een gemeentehuis moet laten zien dat men werkt voor de inwoners, niet enkel op administratief vlak maar ook inzake ontspanning.”

“En wat lokale economie betreft: uiteraard dat ondernemers het zelf moeten doen. Maar een lokaal bestuur kan wel tools aanbieden om hen te ondersteunen.” (Anne Bovyn)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.