Armando is duurste Europese duif af. Kweker Joël Verschoot: “We pakken ons record terug”

Joël Verschoot in zijn duiventil. "Binnen enkele jaren willen we er opnieuw helemaal staan." © Joke Couvreur
Philippe Verhaest

1.600.000 euro. Voor dit hallucinante bedrag is New Kim, een duif van duivenmelker Gaston Van de Wouwer uit Berlaar van eigenaar gewisseld. Daarmee is ‘onze’ Armando niet langer de duurste duif van Europa. Maar ‘vader’ Joël Verschoot is ambitieus. “We willen binnen enkele jaren opnieuw stunten”, zegt hij.

Net als in maart vorig jaar zorgden enkele Chinese kopers ook nu weer voor een astronomische verkoopprijs. New Kim verlaat voor 1.600.000 euro zijn vertrouwde hok in Berlaar en vertrekt straks richting het verre oosten.

Dat wekt bewondering op bij Ingelmunsternaar Joël Verschoot (64), de man die wereldwijd monden liet openvallen toen zijn Armando voor 1.250.000 euro onder de veilinghamer ging. “Chapeau voor wat Gaston bereikt heeft”, zegt hij. “Maar ik vind het ook ergens wel jammer. We zijn onze titel kwijt. Ik wist dat dit ooit zou gebeuren, want elk record wordt gebroken. Ik had alleen niet verwacht dat het zó snel zou zijn.”

Opvolger op post

Gaston Van de Wouwer verkocht zijn volledige duiventil via de gespecialiseerde website pipa.be en hangt zijn stofjas aan de haak, Joëls Pigeon Loft draait nog altijd op volle toeren. “Toch een wezenlijk verschil”, beklemtoont hij.

De prijzen zullen blijven stijgen. De trein is definitief vertrokken en straks zie ik ook het Midden-Oosten meer op de kar springen – Joël Verschoot

“Toen we een dik jaar geleden onze topduiven verkochten, wisten we dat we opnieuw zouden moeten bouwen. Maar dat zijn we nu volop aan het doen. We werken zelfs harder dan enkele jaren geleden. En ik ben ook gezegend met een opvolger. Mijn zoon Dieter is nu mijn rechterhand en zal op termijn alles overnemen.”

Joël Verschoot.
Joël Verschoot.© Joke Couvreur

Joëls duiventil telt opnieuw enkele talentvolle duiven. “We verwachten veel van onze Boy, maar ook New Betsy en Alibaba lieten al mooie dingen zien. Om het in voetbaltermen te zeggen: we moeten nog enkele jaren stevig trainen, maar dan willen we opnieuw oogsten. Dat zal ons zeker lukken.”

Mondiale sport

Dat de bedragen in de duivensport steeds gigantischer worden, verbaast Joël allerminst. “De trein is vertrokken, hé. Duiven melken is een mondiale sport geworden. Landen als China zijn er helemaal van in de ban en ook Oost-Europa wordt wakker. Ik verkoop nu zelf ook steeds meer duiven aan landen in het Midden-Oosten, die zijn de volgende die helemaal op de kar zullen springen.”

Op 23 november staat een nieuwe veiling met zestien duiven van de Verschoot Pigeon Loft gepland. “Voornamelijk kleinkinderen van Armando en Contador, onze twee prijsbeesten van vorig jaar. Daar verwachten we opnieuw veel van. En ondertussen timmeren we alle stilte verder aan een nieuwe kampioenenploeg.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier