Arid-drummer Steven Van Havere viert 50ste verjaardag

Steven Van Havere opende Metronoom in 2012. Het bleek vrij snel een succes. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Op zaterdag 19 oktober speelt de Metronoomband in de Stadsschouwburg covers uit 1969 het geboortejaar van stichter Steven Van Havere. Deze Brugse drummer viert deze herfst ook de reünie van Arid: tijdens zes concerten wordt ‘Little things of venom’, het 20 jaar oude debuut van deze succesvolle Belgische band, integraal live uitgevoerd.

Bruggeling Steven Van Havere is net 50 geworden en wil die mijlpaal in zijn leven duchtig vieren. Voor een verjaardagsconcert in de 150 jaar oude Stadsschouwburg wordt de Metronoomband, het huisorkest van de Brugotta-awards, ingeschakeld: een aantal lesgevers uit Stevens muziekschool Metronoom worden voor de gelegenheid aangevuld met enkele mysterieuze muzikale gasten en zullen hits uit 1969 vertolken. Nummers van Led Zeppelin over The Beatles tot The Who, via een ommetje langs Joe Cocker en zelfs Joni Mitchell.

Bilbo

Een halve eeuw noopt de voormalige drummer van Gorky, Arid en Hooverphonic om eventjes om te kijken. “Al van kinds af was ik gefascineerd door muziek”, zegt de zoon van voormalig havencommandant René Van Havere. Voor zijn plechtige communie kreeg Steven Van Havere, die vooral fan was van Ian Paice (de drummer van Deep Purple) zijn eerste drumstel. “Ik mocht op de zolderkamer van ons huis langs de Coiseaukaai oefenen”, vervolgt Steven Van Havere, die zijn eerste drumlessen kreeg van Patrick Danneels, de zoon van de legendarische Brugse accordeonist Roger Danneels.

“Mijn allereerste optreden was op mijn 15de, in zaal Rustenhove in Assebroek, samen met Mario ‘Marbles’ De Vooght. Later deed ik met singer-songwriter Johan Casier een tournee langs Vlaamse cafés, met een programma vol… Dylan liedjes. Die dagen sleet ik in de Bilbo platenwinkel in de Noordzandstraat.”

“Luc, de manager van die platenwinkel, was een hardrockfan en had een platenlabel opgericht voor de Brugse groep Acid, dat in het voorprogramma van Black Sabbath mocht spelen in Vorst Nationaal! Ik repeteerde later in café De Kelk, dat toen uitgebaat werd door Noël Van Oyen. Samen met Katrien, de zangeres van Acid, hebben we Babytalk opgericht en op enkele festivalletjes gespeeld. Maar van een echte doorbraak was geen sprake, we bleven rond de kerktoren concerteren.”

Havenarbeider

“Om in mijn levensonderhoud te voorzien was ik vijf jaar lang, tot in 1993, havenarbeider. Mijn lucky break kwam toen GorkyI toen nog met een ‘y’ geschreven een nieuwe drummer nodig had. Van 1993 tot 1999 maakte ik deel uit van die groep. Maar op een dag zei zanger Luc De Vos mij: Steven, je bent ambitieus, maar ons Nederlandstalig repertoire is te beperkt om in Europa door te breken. Pols eens in Ertvelde bij Jasper Steverlinck.”

Ik had geen ruzie met Alex Callier. Hooverphonic was toe aan een pauze

“De eerste contacten met Jasper dateren van januari 1997, ik heb anderhalf jaar mee aan het repertoire van Arid gewerkt maar ik ben ondertussen met Gorky blijven optreden. In 1999 kwam de cd ‘Little Things of Venom’ uit. Dat was een bom, we mochten op tournee naar Duitsland en Engeland. Dat zorgde wel voor een agendaconflict met Gorky. Ik moest kiezen en van mijn hart een steen maken: ik koos voor het internationale verhaal met Arid en beleefde vijf fantastische jaren.”

Hooverphonic

“In 2004 was Jasper een jaar lang buiten strijd met klierkoorts, ik dreigde zonder inkomen te geraken. Maar in de Galaxy Studio in Mol liep ik Alex Callier tegen het lijf. Hooverphonic had net de cd No more sweet music opgenomen, maar drummer Mario Goossens wou de groep verlaten om zich ten volle op de band Triggerfinger te kunnen concentreren. Alex zocht een jonge drummer, maar ik overtuigde hem om mij een kans te geven. Van 2005 tot 2010 was ik drummer bij Hooverphonic, samen met Geike heb ik dat jaar de band verlaten. Niet omdat ik ruzie had met Alex, maar Hooverphonic had net zes maanden getoerd en was aan een adempauze toe. Net op dat moment zocht Arid een tweede adem…”

“Twee jaar later, met een laatste concert op de Lokerse Feesten in 2012, was Arid uitgezongen. Je voelde na vijf albums dat het muzikaal verhaald uitverteld was, de markt was ongenadig, het succes verminderde. Ik was de veertig voorbij, had met mijn vrouw Erika Meuleman een gezin gersticht. We hebben twee kinderen: Nora (14) en Otto (13). De tijd leek mij rijp om een oude droom te vervullen: een eigen muziekschool. Metronoom is in 2012 opengegaan en bleek vrij snel een succes. Inmiddels zijn er hier 22 leerkrachten voor 1.000 leerlingen.

“Vier jaar geleden vroeg het Cultuurcentrum Brugge ons of we met enkele muzikanten de Brugotta Awards muzikaal wilden opluisteren. Hieruit is de Metronoomband ontstaan. Op zaterdag 19 oktober geven we ons eerste volwaardig concert, met hits uit mijn geboortejaar”, aldus Steven Van Havere, die deze herfst ook deelneemt aan de reünietournee van Arid. “De AB in Brussel vroeg ons om ‘Little Things of venom’, dat 20 jaar oud is, op 29 en 30 november te brengen. De daaraan gekoppelde tournee bestaat uit zes concerten, de enige West-Vlaamse show is op 23 november in De Kreun in Kortrijk”, besluit Steven Van Havere.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier