ARhus lanceert kook- en verhalenboek

Het project Plats Divers bracht heel wat gezinnen samen. © STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Redactie KW

In onze diverse maatschappij met een mengeling van nationaliteiten ging de Burgerschool van Roeselare samen met MSKA en ARhus op zoek naar iets dat we allemaal gemeen hebben en dat ons kan samenbrengen. Zo ontstond Plats Divers: een project waarin de deelnemers de universele liefde voor eten konden delen.

Aangezien de Burgerschool in Roeselare merkte dat er een gebrek aan communicatie was tussen de ouders van de leerlingen en de school, gingen ze op zoek naar een manier om de ouders meer betrokken te maken. Zij wilden aantonen dat de leerkrachten en de directie toegankelijk zijn en dat ze er altijd terechtkunnen met vragen of problemen. Zo rees het idee om de leerlingen en hun ouders via kookworkshops samen te brengen, aangezien koken en eten nu eenmaal drempelverlagend én verbindend werkt.

“We wilden vooral ouderparticipatie bij ouders met een migratieachtergrond stimuleren”, aldus Katrien Vandamme en Ann Seye van de Burgerschool. “Zij ervaren vaak moeilijkheden om een dialoog aan te gaan over het welzijn en de educatie van hun kind. Natuurlijk waren alle ouders met een hart voor koken welkom, maar de focus lag op het bereiken van anderstalige ouders. Daarom leverden we extra inspanningen om deze leerlingen gericht aan te spreken.”

Dat concept kende meteen een groot succes en al snel ontstond Plats Divers. Ook MSKA Roeselare besloot om deel te nemen aan dit project.

Familierecepten

“In het najaar van 2019 kwamen ouders met en zonder migratieachtergrond regelmatig samen in de keukens van beide scholen om samen te koken”, vertelt Deniza Miftari, projectmedewerker jongeren en diversiteit binnen ARhus. “Er werd hen gevraagd een familierecept klaar te maken en het verhaal rond hun gerecht met ons te delen.” Op die manier kwamen vriendschappen tot stand tussen ouders die elkaar anders nooit zouden ontmoeten.

Ook Nagy Vivien, leerlinge van MSKA, mocht een typisch gerecht uit Hongarije klaarmaken. “Ik vond het fantastisch dat ik dit niet alleen met mijn familie kon delen, maar ook met andere mensen in mijn omgeving. Sharing is caring en de verbinding die daardoor tot stand is gekomen, was heel erg fijn.”

“Samen eten en drinken werkt inderdaad verbindend”, getuigen Christelle Sartrys en Simon Lombaert van MSKA. “Dankzij Plats Divers ontstond een persoonlijke, warme band met de ouders. De betrokken ouders die we voorheen moeilijker bereikten, zijn nu gemakkelijker bereikbaar voor schoolse zaken, omdat we elkaar hebben leren kennen via de kooksessies.”

Taal zonder woorden

Ook schepen van Diversiteit Michèle Hostekint is erg enthousiast over het project: “De liefde gaat door de maag, zeggen ze. Voor iemand koken, is een mooie manier om je liefde te tonen. Samen eten biedt ook troost, genegenheid en vreugde. We leren elkaar beter begrijpen, ook al spreken we een andere taal. Roeselare is een diverse stad en we zijn ook divers in ons eetpatroon. Koken en eten: het is een taal zonder woorden, maar wel met veel gevoel.”

Burgemeester Kris Declercq sluit zich daarbij volledig aan: “Roeselare heeft nooit grenzen gehad. Het is altijd een open stad geweest en iedereen is welkom. De keuken is een plek waar je denkt hoe je iemand anders gelukkig kan maken en hoe je iets kan maken met liefde.”

Vervolgens sloegen Deniza Miftari en Johan Vergote van de uitgeverij Bibliodroom de handen in elkaar om de warme, persoonlijke verhalen en de bijzondere recepten te bundelen in een boek. Hans Soenen, chef van het ARhus Café, vulde aan met kook- en serveertips. Van België tot Syrië, van Roemenië tot Marokko: in het boek zal je inspiratie vinden om specifieke gerechten uit verschillende delen van de wereld klaar te maken.

Het boek is exclusief verkrijgbaar via de deelnemers van Plats Divers. Als ambassadeurs van het project kunnen zij het uitdelen bij hun familie, vrienden en kennissen. Daarnaast krijgt iedere bibliotheek in Vlaanderen een exemplaar toegestuurd. Je kan het ook online inkijken via www.arhus.be/plats-divers.

Chefs Hans, Sofie en Saskia zullen tijdens kooksessies in de keuken van het ARhus Café persoonlijk begeleid worden door de jongeren en hun ouders, zodat je er in het najaar bepaalde gerechten uit het boek zal kunnen proeven. Maandelijks zal je van een nieuw gerecht als ‘keuze van de chef’ kunnen genieten. Bovendien kan je een mini-expo in het ARhus Café bezichtigen, waar de verschillende verhalen en recepten uit het boek tot leven komen. (SM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier