Ardooise verenigingen berekenen coronaverliezen

© JM
Redactie KW

Alle Ardooise verenigingen krijgen deze maand een schrijven van het schepencollege om te peilen naar het financieel verlies omwille van de coronapandemie.

De gemeente kreeg 87.000 euro die door de Vlaamse regering ter beschikking wordt gesteld om de verenigingen te ondersteunen die inkomensverlies lijden door de coronabeperkingen.

Aan de verenigingen wordt gevraagd om tegen 1 oktober mee te delen hoeveel het nettoverlies is op de organisatie of niet-organisatie van activiteiten die elk jaar voorkomen. Hierbij moet een berekening gemaakt worden van het financieel resultaat in de laatste drie jaar.

Kimara Goethals (Samenplus) stelde voor om de 87.000 euro te gebruiken om alle toelagen dit jaar te verdubbelen. “Gezien de Vlaamse toelagen zou dit voor de gemeentekas een zeer beperkte kost zijn. De normale werkingskosten voor de verenigingen bedraagt circa 95.000 euro. Door die verdubbeling hebben we een doorzichtig systeem en is bevoordeling van de ene of andere vereniging uitgesloten.” Door de lopende bevraging lijkt dit voorstel van de baan en zal de 87.000 euro verdeeld worden op basis van de ingediende kostennota’s.

Voor de toekenning van de normale werkingskosten ziet het er naar uit dat dit eerder oktober zal worden. Krist Soenens: “De adviescommissie binnen de culturele raad die de toelage moet verdelen volgens een puntensysteem kon niet meer samen komen. Hopelijk lukt dit in september zodat de toelagen kunnen goedgekeurd worden op de gemeenteraad van oktober. Daarna kan tot betaling overgegaan worden.”

(JM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.