Het ondergrondse leidingnetwerk is 24 kilometer lang en vertrekt aan het diepvriesgroentenbedrijf Ardo. "Die firma heeft een speciaal bekken gebouwd om zijn afvalwater op te vangen en te zuiveren", legt Boeckaert uit. "Van daar vertrekken buizen naar 150 verschillende afnamepunten. Landbouwers die lid zijn van de coöperatie, kunnen daar water afnemen."

Met het project wil Vlakwa, het Vlaams kenniscentrum voor water, anticiperen op de klimaatverandering en de land- en tuinbouwsector weerbaarder maken in periodes van droogte. "Er was veel interesse bij de boeren. De buizen liggen verspreid over 500 hectare landbouwgrond. Enkel in de buurt van grotere waterlopen waren er minder gegadigden."

Het project heet F2AGRI, wat staat voor 'effluent to agriculture'. Het project wordt voor de helft gefinancierd met Europees geld, maar ook Vlaanderen en de provincie doen hun duit in het zakje. Unilever paste bij als private sponsor. Donderdag werd de kraan opengedraaid en kon een West-Vlaamse bloemkoolboer als eerste zijn akker besproeien met het gezuiverde afvalwater.

(BELGA)