Ardooise boeren irrigeren akkers met gezuiverd afvalwater

Landbouwer Rik Delameilleure, Dominique Huits (Inagro), Ignace Kint (Ardo), Camille Dekie (Ardo), Charlotte Boeckaert (Vlakwa) tijdens het opendraaien van de kraan. © JCR
Redactie KW

In de regio rond Ardooie hoeven boeren bij droogte niet langer water uit waterlopen te pompen. Het project F2AGRI ontwikkelde een irrigatienetwerk waarbij gezuiverd afvalwater van een diepvriesgroentenbedrijf gebruikt kan worden. “Dat geeft de landbouwers meer zekerheid in droge periodes”, zegt Charlotte Boeckaert, projectcoördinator bij kenniscentrum Vlakwa.

Het ondergrondse leidingnetwerk is 24 kilometer lang en vertrekt aan het diepvriesgroentenbedrijf Ardo. “Die firma heeft een speciaal bekken gebouwd om zijn afvalwater op te vangen en te zuiveren”, legt Boeckaert uit. “Van daar vertrekken buizen naar 150 verschillende afnamepunten. Landbouwers die lid zijn van de coöperatie, kunnen daar water afnemen.”

Met het project wil Vlakwa, het Vlaams kenniscentrum voor water, anticiperen op de klimaatverandering en de land- en tuinbouwsector weerbaarder maken in periodes van droogte. “Er was veel interesse bij de boeren. De buizen liggen verspreid over 500 hectare landbouwgrond. Enkel in de buurt van grotere waterlopen waren er minder gegadigden.”

Het project heet F2AGRI, wat staat voor ‘effluent to agriculture’. Het project wordt voor de helft gefinancierd met Europees geld, maar ook Vlaanderen en de provincie doen hun duit in het zakje. Unilever paste bij als private sponsor. Donderdag werd de kraan opengedraaid en kon een West-Vlaamse bloemkoolboer als eerste zijn akker besproeien met het gezuiverde afvalwater.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier