Ardoois café ‘Opcd’ beleefde laatste avond voor definitieve sluiting

Patrick D'Heygers, de papa van Alexander: Jean-Pierre, Rosa D'Heygers, tante Monique, de mama van Alexander: Greta en Ria Van Coillie. © JC
Redactie KW

Het doek is gevallen over café Opcd – de bierproeverij. Met een afsluitende avond vol herinneringen aan honderd jaar kroeg werden de laatste pinten getapt in deze bruine kroeg.

Met de sluiting van Opcd verliest Ardooie nog maar eens een herberg waar generaties dorpsgenoten aan de toog stonden. De herinneringen borrelden op bij de vele stamgasten die er bij wilden zijn op deze nostalgische avond. De oudsten herinnerden zich nog de tijd van het Schuttershof waar Georges Declerck zijn meesterschap in de bolletra meer dan eens etaleerde. Reeds in de vooravond was het hier full house.

Iedereen heeft zo zijn verhaal. Een verhaal van een ontluikende liefde, een verhaal van een romance die er op de klippen liep,… ‘Als de toog hier kon spreken…’ zegt de laatste uitbater, Alex Gallez die zijn job niet meer kan combineren met het open houden van Opcd.

Het doek over Opcd is wel definitief gevallen, want de pogingen om een overnemer te vinden zijn niet gelukt. Op middellange termijn zal het pand ook tegen de grond gaan. Door het verdwijnen van deze bruine kroeg wordt het aanbod van herbergen in Ardooie steeds maar kleiner. De Heemkundige Kring inventariseerde er meer dan honderd die in de loop der jaren verdwenen zijn. Nu kom je amper nog aan twintig.

Opcd was uniek in zijn soort. Tal van debuterende artiesten traden er op. De streekbiertjes waren het handelsmerk van Opcd. De herinneringen zullen blijven. (JM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier