Ardooie: “Les geven is voor mij een echte hobby”

Klaas Demeulenaere is een grote fan van het Belgisch Koningshuis. Op de foto wordt hij geflankeerd door prins Laurent en prinses Claire. © GF
Redactie KW

Krak-laureaat Klaas De Meulenaere is een ‘duivel-doet-al’. Hij is naast onderwijzer heel actief in het kerkelijk leven in de gemeente, speelt toneel, heeft grote interesse voor het Belgisch koningshuis en reist graag. “Dat ik Krak van Ardooie werd, is voor mij een aangename verrassing”, zegt hij.

“Al in het eerste leerjaar zei ik onderwijzer te willen worden en dat is altijd zo gebleven”, zegt Klaas. “Ik zou echt niet weten wat ik zou geworden zijn als het niet lukte als onderwijzer. Les geven is voor mij een hobby en ik ging ook nog nooit een dag met tegenzin naar school.”

Kerkbetrokken

Klaas noemt zich zelf ‘kerkbetrokken’. Misschien een nieuw woord voor de Dikke Van Dale. “Iets wat ik mee heb van mijn grootmoeder. Van kindsbeen ben ik actief in de kerk : als misdienaar, lector, vormselcatechist, eerst in de parochieraad en de kerkfabriek op De Tassche, daarna ook in de kerkfabriek Sint-Martinus in Ardooie, het centraal kerkbestuur en het team van de Pastorale Eenheid.”

Al vanaf het vijfde leerjaar al volg ik het koningshuis in kranten en op tv

Klaas speelde al drie keer met het Arko Dorpstheater (een leuke groep vóór en achter de schermen, zegt hij) en is al vele jaren een grote fan van ons koningshuis. “Mijn eerste interesse daarvoor kwam er in 1993, toen ik in het vijfde leerjaar informatie moest verzamelen over de dood van koning Boudewijn. Van dan af bleef ik het koningshuis volgen in kranten en op tv.”

“In het middelbaar flakkerde die belangstelling op toen ik meerdere keren een tentoonstelling over het koningshuis ging bekijken in het Instituut H. Kindsheid. Een expo samengesteld door Geert Depuydt, een grote fan van de Belgische monarchie en een goede vriend van mij. Met hem ging ik op 21 juli 2003 naar de festiviteiten ter gelegenheid van 10 jaar koningschap van Albert II. Ik ontmoette er voor het eerst leden van het koningshuis en sindsdien ben ik blijven gaan. De kers op de taart was de uitnodiging voor het tuinfeest in Laken in september 2007, ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van koningin Paola.”

Witte Huis

Klaas houdt ook van reizen. “Mijn mooiste herinnering is een trip naar New York en Washington met een bezoek aan het Witte Huis, waar sinds ‘nine eleven’ alleen maar Amerikaanse staatsburgers binnen mogen, maar waar ik, via een schrijven naar een senator, toch mee binnen mocht.”

Klaas was écht verrast toen hij hoorde dat hij Krak van Ardooie was. “Een grote campagne voerde ik niet. Ik ben wel heel tevreden, al zit ik niet meteen te wachten op een erkenning.”

VRAGENRONDE

We stelden Klaas De Meulenaere vijf vragen over zijn kerkbetrokkenheid, over wat er in de gemeente zeker moet komen en over zijn interesses voor het Belgische koningshuis.

Wat wens je de kerk in Ardooie nog toe?

“Dat we met de mensen die bij het kerkelijk gebeuren in Ardooie betrokken zijn de krachten kunnen bundelen, elkaar verder bemoedigen en ondersteunen, ons samen voor het groot geheel inzetten en niet moedeloos worden en met ons jonge team mooie initiatieven kunnen nemen. Dat is meer dan ooit noodzakelijk.”

Welke toneelrol zou je ooit eens willen spelen?

“Ik heb eigenlijk geen idee over een droomrol die ik ooit zou willen spelen! Ik speelde drie keer mee in komedies en daar hou ik van, want het leven is al serieus genoeg! Dus, geef mij de volgende productie maar weer een komische rol.”

Waar heeft Ardooie nood aan?

“Aan een nieuw ontmoetingscentrum. En het gemeentebestuur besliste dat trouwens al. Er komt een nieuw ontmoetingscentrum op de Tassche. De kerk is er al een tijdje onttrokken aan de eredienst. Na de brand was de keuze vrij snel gemaakt. In 2017 start men met de bouw ervan. En dat is goed nieuw voor alle verenigingen uit Ardooie en Koolskamp.”

Vervult Filip zijn rol als koning beter dan Albert II?

“Volgens mij doet Filip goed zijn best. Maar een vergelijking met zijn vader Albert II maken, vind ik moeilijk. Albert en Paola werden pas op latere leeftijd koning en koningin. Maar ik denk dat Filip en Mathilde als koningspaar eerder de richting van Boudewijn en Fabiola uitgaan.”

Wat zou je als royalist ooit eens willen?

“Een feest voor alle royalisten, voor al die mensen die ieder jaar op 21 juli op de nationale feestdag in Brussel aanwezig zijn.”

BIO

Privé

Klaas De Meulenaere (32) uit de Zwaluwenstraat in Ardooie is nog vrijgezel. Hij is de zoon van Hendrik De Meulenaere en Ludwine Devriese en de broer van Thijs (29) en Ward (20).

Loopbaan

Klaas studeerde voor onderwijzer aan de toenmalige Normaalschool (nu Vives) in Torhout en geeft sinds 2004 les in de Sint-Rafaëlsschool in Izegem, waar hij al enkele jaren in het 6de leerjaar staat.

Vrije tijd

“Ik ben ‘kerkbetrokken’, speel toneel bij Arko Dorpstheater, ben een fan van het Belgisch koningshuis en ga graag op reis”, zegt hij.

(Ivan Balliu)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.